Politie bevestigt identiteit van verdachte aanslagen Kopenhagen
Foto: AP

De Deense politie heeft dinsdagavond de identiteit bevestigd van de man die ervan wordt verdacht afgelopen weekend twee dodelijke aanslagen te hebben gepleegd in Kopenhagen. Het gaat om de 22-jarige Omar Abdel Hamid el-Hussein, zoals eerder al in de media verscheen.

El-Hussein, geboren in Denemarken en van Palestijnse origine, werd zondagochtend gedood tijdens een vuurgevecht met de politie. Daarbij zou de dader maar liefst veertig kogels hebben afgevuurd. Eerder had hij het vuur geopend op de deelnemers van een debat over islam en vrijheid van meningsuiting, en een joodse medewerker van een synagoge in de Deense hoofdstad neergeschoten. Bij de aanslagen raakten ook vijf agenten gewond.

Uit het onderzoek is inmiddels gebleken dat de jongeman aanvankelijk zonder succes, via een andere toegang dan de hoofdingang, had proberen binnendringen in het cultureel centrum. Hij schoot zijn eerste slachtoffer dood in een nabijgelegen straat. Het wapen dat daarbij werd gebruikt, werd nadien op een voetbalterrein in de wijk teruggevonden. De twee wapens die voor de aanslag op de synagoge werden gebruikt, werden teruggevonden op het lichaam van de verdachte.