Belgische parlementairen bezoeken zwaar verwoeste Gazastrook
Foto: @bogdanvdberghe

Een delegatie parlementsleden van Vlaamse partijen bracht dinsdag een bezoek aan de Gazastrook. Dat is opmerkelijk: sinds het Israëlische offensief werden er zeer weinig buitenlandse bezoekers toegelaten.

Vijf Kamerleden en drie leden van het Vlaams Parlement van alle partijen (met uitzondering van Vlaams Belang) konden er op het terrein kennismaken met de nog steeds zware gevolgen van het Israëlische offensief dat afgelopen zomer aan meer dan 2.000 Palestijnse burgers het leven kostte.

Het bezoek kaderde in een vijfdaagse missie georganiseerd door 11.11.11., de koepel van de Vlaamse noord-zuidbeweging.

‘Bijzonder confronterend’

Acht maanden na het conflict is het puin van de duizenden door luchtaanvallen vernielde gebouwen nauwelijks geruimd. ‘Waar je ook kijkt, zie je verwoestingen’, zegt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen). ‘Bijzonder confronterend’, zegt ook Vlaams parlementslid Piet De Bruyn (N-VA).

‘Behalve wat herstellingen met heel schaarse middelen is hier nog niets heropgebouwd’, zegt Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11. Naar schatting 100.000 mensen zijn nog dakloos en verblijven in tentenkampen, schoolgebouwen of tijdelijke barakken. Kinderen gaan naar school in shiften, zieken moeten het stellen met vernielde ziekenhuizen.

De heropbouw geraakt niet op gang omdat de nodige middelen grotendeels uitblijven. Naar schatting vijf miljard dollar is nodig voor de heropbouw, maar slechts vijf procent daarvan is al effectief vrijgemaakt. ‘Bovendien beperkt Israël de invoer van bouwmaterialen uit Gaza’, zegt Brigitte Herremans, medewerker Midden-Oosten van Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. Al sinds 2007, toen de radicalere beweging Hamas er aan de macht kwam, beperkt Israël het verkeer van goederen en personen van en naar de Gazastrook fors, maar sinds het jongste conflict is die blokkade nog strikter.

Erkenning Palestina

Dat Belgische parlementairen de Gazastrook kunnen bezoeken, is uitzonderlijk. Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger van de EU, bezocht Gaza in november. Talloze andere politieke delegaties, onder meer uit Nederland en uit het Europees Parlement, werden geweigerd.

Hoe speelde 11.11.11. dat klaar? ‘We hebben een evenwichtig programma, waarbij we verschillende partijen in het conflict horen. Zo zijn er ook contacten met de Israëlische overheid om ook die versie van de feiten te kennen’, zegt Bogdan Vanden Berghe.

Het bezoek sterkte alvast de deelnemers in hun overtuiging dat er dringend een politieke oplossing moet komen voor het conflict. De meerderheidspartijen in de Kamer keurden onlangs een resolutie goed over de erkenning van Palestina, ‘op het ogenblik dat dit het meest geschikt wordt geacht’.

‘Dit wordt op het terrein echt wel gewaardeerd’, zegt N-VA-parlementslid De Bruyn. Groen-Kamerlid De Vriendt wil verder gaan en pleit voor een ‘onvoorwaardelijke’ erkenning en een verbod op invoer van producten afkomstig uit de door Israël bezette gebieden. ‘Het uitblijven van een oplossing is de voedingsbodem voor generaties lange haat tegenover Israël’, zegt De Vriendt.