Belg bouwt steeds kleiner
Foto: Jimmy Kets.

De bewoonbare oppervlakte van de nieuwbouwwoningen bedroeg gemiddeld 96 vierkante meter. Dat is 5 vierkante meter minder dan in 2013 en 10 vierkante meter minder dan in 2012, zo blijkt uit gegevens van de federale overheidsdienst Economie.

Het gaat om nieuwbouwwoningen waarvoor tussen januari en oktober 2014 een vergunning is uitgereikt. De voornaamste oorzaak is de verschuiving naar appartementen, zo valt te horen bij sectorfederaties Confederatie Bouw en Bouwunie. De appartementen zijn kleiner in oppervlakte en halen de gemiddelde bewoonbare oppervlakte dus naar beneden.

‘Maar tegelijk worden alle woningen, appartementen en huizen, ook kleiner’, zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw. ‘Waar een appartement vroeger gemiddeld zo’n 120 vierkante meter groot was, is dat nu 70 vierkante meter.’ De gewone woonhuizen worden dan weer kleiner omdat bouwers zo minder bouwgrond moeten betalen.

Dit jaar werden al 47.079 vergunningen voor nieuwbouwwoningen uitgereikt, waarvan 19.517 ééngezinswoningen en 27.562 appartementen. In volledig 2013 werden samengeteld 48.986 vergunningen gegeven.