De openbaar aanklager heeft de vrijspraak van de voormalige IMF-topman Dominique Strauss-Kahn gevraagd. Volgens hem is er te weinig bewijs van pooierschap tegen DSK.

De openbaar aanklager Frédéric Fèvre zegt dat noch het onderzoek noch de voorgelegde bewijzen de schuld van DSK vastleggen. De 65-jarige Strauss-Kahn wordt ervan beschuldigd dat hij feestjes met prostituees organiseerde in Rijsel, Brussel, Parijs en Washington. Zelf heeft Strauss-Kahn altijd volgehouden dat hij niet wist dat de vrouwen met wie hij orgieën hield prostituees waren. Prostitutie in Frankrijk is niet verboden, maar het faciliteren daarvan wel. 

Dat de openbaar aanklager de vrijspraak vraagt, werd verwacht. Hij was eerder al sceptisch over de bewijslast tegen DSK. De kans dat de voormalige IMF-topman vrijgesproken wordt, is daarom bijzonder groot. Als DSK toch veroordeeld wordt, riskeert hij een celstraf van tien jaar en een boete tot 1,5 miljoen euro.

Burgerlijke partijen trekken klacht in

Eerder hadden vijf van de zes burgerlijke partijen, onder wie vier prostituees, in het proces hun aanklacht ingetrokken. De advocaten van de vier prostituees die met DSK aan seksfeestjes deelnamen zoeken geen schadevergoeding meer omdat het te moeilijk is om de aanklacht van souteneurschap tegen DSK te bewijzen. De vereniging tegen souteneurschap EACP (Équipes d’action contre le proxénétisme) stelt zich niet langer burgerlijke partij.

De aankondiging van de burgerlijke partijen was een opsteker voor de verdediging. ‘We hebben niet kunnen bewijzen dat DSK de organisator was van die avonden’, zei de advocaat van de vereniging tegen souteneurschap. Wel blijven de vrouwen burgerlijke partij in de strafrechtelijke zaak tegen DSK en dertien andere beklaagden.

Later deze week doet de rechter een uitspraak.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in