Examens in juni moet aantal bissers doen dalen
Foto: Lisa Van Damme; LVD

Na de KU Leuven nemen ook de universiteiten van Gent en Brussel maatregelen om te vermijden dat studenten blijven aanmodderen. Opvallend is dat ze allebei teruggrijpen naar jaarvakken, met alleen examens in juni. ‘Om te vermijden dat studenten al na enkele maanden een vogel voor de kat zijn.’

Om te vermijden dat studenten blijven aanmodderen, haalde de KU Leuven eind vorig jaar het zware geschut boven. Eerstejaarsstudenten die komend academiejaar geen 30 procent van hun studiepunten halen, mogen zich niet opnieuw voor dezelfde richting inschrijven. Ook andere universiteiten komen nu met maatregelen. Het Gentse studentenblad Schamper meldde dat de universiteit van Gent (UGent) minder examens in januari wil. Ook die van Brussel (VUB) heeft zulke plannen.

‘Jongeren die pas van het middelbaar komen, hebben het er moeilijk mee om al na enkele maanden zware examens af te leggen. Als je dan een minder goede start neemt, ben je een vogel voor de kat nog voor het academiejaar echt begonnen is’, zegt Tom Dekeyzer van het Gentse rectoraat.

Om te vermijden dat studenten pas in het voorjaar in actie schieten, wil de UGent werken met tussentijdse evaluaties. Ook denkt ze aan proefexamens, die studenten een idee geven van hoe het gesteld is met hun kennis.

De Universiteit Antwerpen (UA) is dan weer van plan de lat hoger te leggen voor beginnende studenten. Zoals op alle universiteiten moeten zij nu 50 procent van de punten halen om gerust te zijn. ‘We willen dat percentage optrekken naar 60 procent, zegt Cis Van Den Bogaert, hoofd van het departement onderwijs. ‘Halen ze dat niet, dan kunnen we ze eventueel verbieden om zich opnieuw in te schrijven.’ De UA baseert zich op een advies van de VLOR, maar om de maatregel door te voeren, is wel een decreetswijziging nodig.

De Universiteit Hasselt ten slotte bekijkt of ze maatregelen van de KU Leuven en de UGent kan overnemen. ‘Maar we moeten eerst nog overleggen met de studentenraad’, zegt rector Luc De Schepper.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in