Wat draagt Julianne Moore naar de Oscars?
Foto: AFP

Uiteraard kijken we vooral uit naar welke films zondagnacht met de belangrijkste beeldjes gaat lopen, maar we kunnen er niet omheen dat de outfits - en dan vooral de glamoureuze jurken - de nodige aandacht zullen krijgen. De vijf genomineerden in de categorie Beste Actrice hebben hun jurk al lang uitgekozen, maar daar hebben wij voorlopig nog het raden naar.

Worden de Oscars de kers op de taart voor Julianne Moore? De actrice kaapte al de hoofdprijzen weg op de Golden Globes, en de BAFTA's en lijkt volgens de peilingen ook over de beste kaarten te beschikken om zondagnacht dat felbegeerde beeldje overhandigd te krijgen.

En het zou verdiend zijn dat deze vijfde Oscarnominatie eindelijk raak is, want Moore zet in Still Alice een ijzersterke vertolking neer van een professor die op haar vijftigste wordt geconfronteerd met alzheimer. Ontwerpers en modehuizen zullen vermoedelijk druk gelobbyd hebben om de actrice te mogen kleden. Een terugblik op haar rode-lopergarderobe van de voorbije weken én een gokje naar de mogelijke Oscarjurk.

Te beginnen met de jurk die ze droeg voor de filmpremière van The Hunger Games in Los Angeles, een ontwerp van Tom Ford. Nadat Moore meespeelde in diens debuut A Single Man wordt ze regelmatig in zijn ontwerpen gesignaliseerd én ze zat vrijdagavond nog op de eerste rij van zijn catwalkshow in LA. Om te kijken hoe haar jurk op de catwalk wordt gecombineerd misschien? Een andere constante in haar garderobe is de kleur rood, zoals dit jurkje van Delpozo dat Moore droeg op het filmfestival van Palm Springs.

Vlammend rood én een decolleté: Moore is dan wel 54 jaar oud, maar dit ontwerp van Tom Ford voor de uitreiking van de BAFTA's zit haar als gegoten. Ook op de Critics' Choice Award koos de actrice voor een diepe halsuitsnijding, maar deze zwarte jurk van Saint Laurent doet het iets subtieler.

Ook op de Screen Actors Guild Awards mocht Moore het podium op nadat ze won in haar categorie en dat deed ze in een groene jurk van Givenchy Couture. Voor de Londense première van Still Alice werd het opnieuw een ontwerp van Hedi Slimane voor Saint Laurent in haar favoriete kleur.

Ford is niet de enige Amerikaanse ontwerper die haar garderobe bepaalt. Op de Academy Awards Nominees Luncheon daagde Moore op in deze rode outfit (mét peplum) van Prabal Gurung. Op de Golden Globes tot slot was ze de ster van de avond in deze zilveren jurk van Givenchy Couture, onderaan afgewerkt met veren.

Wat zal ze dit jaar dragen?

Tom Ford had uiteraard enkele Oscarwaardige jurken in zijn meest recente collectie zitten (waaronder een gouden exemplaar, als Moore dan toch in het thema zou willen blijven), maar ook bij andere ontwerpers vonden we een geschikte jurk voor de actrice. Deze grijze prinsessenjurk met open hals van Elie Saab als ze voor een ingetogen outfit kiest of de rode couturejurk van Alexis Mabille als Moore net voor een opvallende jurk wil kiezen.

>> Volg de Oscarceremonie zondagnacht rechtstreeks op standaard.be