ANALYSE. Wat doet IS in Libië?
Een man rouwt om de vermoorde Egyptische christenen. Ze werden onthoofd door IS in Libië. Foto: AP

Leden van de Libische tak van Islamitische Staat (IS) hebben 21 Egyptische christenen onthoofd, zo blijkt uit een video die de terreurorganisatie zondag verspreid heeft. En zo wordt stilaan ook ‘IS in Libië’ een begrip.

IS in Libië is, kort gezegd, erg schimmig maar wel steeds actiever. Minstens drie verschillende islamistische milities in Libië hebben in de voorbije maanden trouw gezworen aan IS-leider Aboe Bakr al-Baghdadi.

Over hun aantallen is weinig bekend, maar sinds november is er één groep die zich blijkbaar heeft opgewerkt tot de ‘échte IS in Libië’, en die sinds kort ook zo wordt voorgesteld door de ‘officiële’ IS-propagandakanalen zoals het internetmagazine Dabiq. Het is ook die groep die zondag de gruwelvideo verspreidde met de onthoofding van 21 Egyptische koptische christenen.

Pick-uptrucks

De eerste geloofwaardige berichten over een aanwezigheid van IS in Libië doken vorig najaar op, toen een militie namens IS claimde de oostelijke stad Derna te hebben overgenomen – wat al snel niet bleek te kloppen. Een video van toen toont wel dat IS-Libië aanwezig is in Derna: minstens zestig pick-uptrucks van de groep reden door de stad, wat suggereert dat de militie er minstens enkele honderden strijders moet hebben.

De groep zou zijn opgezet door IS-militanten die waren overgekomen uit Syrië en Irak, onder leiding van een Jemeniet die bekend staat onder zijn ‘nom de guerre’ Abu al-Baraa el-Azdi. De groep zou vooral bestaan uit Libische jihadisten, die als de ‘Al-Battar-brigade’ eerder in Syrië en Irak hadden gevochten.

Aanslag op hotel

In de voorbije weken voerde deze IS-groep haar aanvallen en propaganda in Libië op. De groep claimde de verantwoordelijkheid voor de aanval op het Corinthia-hotel in de hoofdstad Tripoli, op 27 januari dit jaar. Vorige week claimde de militie het stadje Nawfaliya te hebben overgenomen – ook van daaruit kwamen er weer foto’s van een ellenlange stoet pick-uptrucks.

In de voorbije weken kwamen er ook steeds meer berichten over IS-aanvallen in de noordelijke havenstad Sirte, ooit de thuishaven van dictator Moammar Kadhafi. Het is ook nabij Sirte dat IS-Libië de Egyptenaren gijzelde, en hun onthoofding zou hebben plaatsgevonden op een strand nabij Sirte.

Daesh

Hoe sterk IS precies staat in Libië, is moeilijk vast te stellen. De groep is in concurrentie, en vaak in open oorlog, met een hele reeks andere islamistische milities die zich hebben gevormd in de Libische chaos na de val van Kadhafi in oktober 2011. Zo concurreert de nieuwe IS-Libië in het oosten van het land onder meer met Ansar al-Sharia, ook een extremistische groepering maar één die banden zou hebben met het ‘officiële’ Al-Qaeda.

De officiële Libische regering, die tegen al die groepen vecht en noodgedwongen opereert vanuit de oostelijke havenstad Tobroek, zet al die groeperingen vaak onder de noemer ‘Daesh’ (de Arabische afkorting voor Islamitische Staat). Daarom is het niet altijd duidelijke welke groep precies waar opereert.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig