'Deense schutter was woedend op Israël'
Foto: AFP
De dader van de aanslagen in Kopenhagen had Palestijnse ouders en had zich herhaaldelijk woedend uitgelaten over Israël. Bovendien vertoonde hij tijdens zijn gevangenisstraf al radicaal gedrag, aldus BBC. Vast staat dat er 'geen aanwijzing' is dat de verdachte deel uitmaakte van een 'grotere cel', zegt de Deense premier Helle Thorning-Schmidt.

Over de 22-jarige dader van de twee dodelijke aanslagen in de Deense hoofdstad Kopenhagen zaterdag raken stilaan meer details bekend. 'Hij was gekend bij de politie voor verschillende criminele daden, waaronder ernstig geweld, en hij was ook gekend om banden te hebben met een criminele bende in Kopenhagen', zei Thorning-Schmidt op een persconferentie maandagmiddag.

'Maar ik wil ook heel duidelijk maken dat we op dit moment geen aanwijzing hebben dat hij lid was van een cel', aldus nog de Deense premier.

Wapen

Het geweer dat bij de aanslag op een cultuurcafé in Kopenhagen is gebruikt, komt uit een legervoorraad, blijkt voorts. Samen met 43 andere exemplaren was het wapen zes jaar geleden buitgemaakt tijdens een roofoverval op een kazerne in het oosten van het Deense eiland Seeland, zegt openbaar aanklager Stig Fleischer.

Het geweer zou een meter lang, 3,2 kilo zwaar zijn en tot 900 schoten per minuut kunnen afvuren, klonk het. Het Deense leger zette het model van een Canadese producent onder meer in Afghanistan in. Het is nog niet duidelijk hoe de 22-jarige dader in het bezit van het wapen zou zijn gekomen. De politie verdenkt twee mannen ervan de dader het wapen te hebben bezorgd.

Metro

De schutter zat tot enkele weken geleden in de cel omdat hij iemand had aangevallen met een mes op de metro, meldde het persagentschap Ritzau eerder. In de gevangenis zou hij volgens de autoriteiten extremistisch gedachtegoed geuit hebben, klinkt het. De dader was onder andere door geweldsdelicten en inbreuken op de wapenwet bij de politie bekend.

Michael Gjorup, het hoofd van de gevangenisbewaking, vertelde volgens BBC aan de Deense media dat de autoriteiten zo bezorgd raakten over de veranderingen in het gedrag van de twintiger, dat ze de Deense veiligheidsdiensten nog voor de aanval op de hoogte brachten.

Doodgeschoten

De vermoedelijke dader van de aanslagen werd zondagmorgen doodgeschoten door de politie, nadat hij zelf eerst het vuur had geopend op de agenten. De verdachte had in de Deense hoofdstad een aanslag gepleegd op een cultureel centrum, waar een debat plaatsvond over islam en de vrije meningsuiting, en op een joodse synagoge. Daarbij kwamen in totaal twee mensen om het leven. Vijf agenten raakten gewond.