De onlinebetalingen van ING-klanten zijn nooit in gevaar geweest. Zo reageert de bank op het artikel van IT-website Data News, waarin gesteld werd dat onder meer ING niet bestand zou zijn tegen hackings. Volgens de bank waren de meeste veiligheidsproblemen al bekend. Sectorfederatie Febelfin zegt op haar beurt geen weet te hebben van hackings bij banken.
‘De veiligheid van de online betaaltransacties is niet in het gedrang gekomen. Bovendien worden vier van de vijf veiligheidsgevoeligheden waarnaar verwezen wordt in recente persartikels (ten laatste) in de loop van deze voormiddag (maandag 16 februari, nvdr) versterkt’, zegt ING België in een reactie op het artikel.
‘ING is zich ten volle bewust van het belang van de veiligheid rond bankieren en het vertrouwelijk behandelen van de gegevens van haar cliënten’, zo meldt de bank maandag.
‘We benadrukken dan ook dat dit voor ons een absolute permanente topprioriteit is en dat wij dit constant monitoren en verbeteren. In dit geval waren wij op de hoogte van de gevoeligheden en waren wij dit reeds enige tijd aan het opvolgen om de nodige stappen tot verbetering en verstrenging van onze veiligheidsmaatregelen te garanderen’, klinkt het nog.
Febelfin: 'Veiligheid blijft topprioriteit'
'Wij hebben geen kennis van reële schadegevallen van banken door hackings', stelt Febelfin-woordvoerster Isabelle Marchand. 'Wat wel kunnen zeggen is dat al onze banken topprioriteit geven aan veiligheid. Er is sinds tien jaar een overlegplatform waarbij de banken informatie uitwisselen met het oog op het versterken van de beveiliging, in samenspraak met de Nationale Bank.'
Febelfin wijst er ook op dat de inspanningen van Belgische banken om hun cliënten via campagnes te wijzen op de gevaren van fraude bij internetbankieren, vruchten afwerpen. 'Onder meer dankzij deze campagnes en de verhoogde sensibiliteit van de cliënten voor internetfraude, zoals via phishing, is het aantal fraudegevallen tussen 2013 en 2014 met 85 procent afgenomen.'