Doel 1 na veertig jaar van het net gekoppeld
Foto: Photo News

Kernreactor Doel 1 is zondagavond van het stroomnet gekoppeld zoals de wet voorschrijft. Dat bevestigde uitbater Electrabel.

De reactor werd zoals gepland zondagavond om 22.42 uur veilig van het net gekoppeld, aldus Electrabel. Precies veertig jaar geleden, op 15 februari 1975, werd de reactor in dienst genomen. Doel 1 is daarmee de eerste Belgische reactor die veertig jaar wordt. Tweelingreactor Doel 2 werd op 1 december 1975 in dienst genomen.

De wet schrijft voor dat in België de levensduur van een kernreactor beperkt is tot veertig jaar. Technisch is er evenwel geen reden om de reactor te sluiten. ‘De centrale is in goede conditie’, verzekerde het bedrijf deze week.

De kans bestaat dat Doel 1 weer wordt heropgestart. Electrabel en de regering overleggen over een verlenging van de levensduur met tien jaar van Doel 1 en 2. Als dat overleg een akkoord oplevert en als de nucleaire waakhond FANC groen licht geeft, zou een heropstart mogelijk zijn in december. Het bedrijf nam alvast een optie op brandstof voor de centrale.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in