'Ze stonden dader vermoedelijk bij met raad en daad'
Foto: AFP

Na de terreuraanslagen van het voorbije weekend in Kopenhagen heeft de Deense politie twee vermoedelijke kompanen van de dader opgepakt. Ze worden ervan verdacht hem ‘met raad en daad’ te hebben bijgestaan. Dat hebben de speurders maandag laten weten.

De eerste verdachte werd zondagmorgen bij de kraag gevat, de tweede zondagnamiddag. De twee worden verhoord achter gesloten deuren en ontkennen tot hiertoe alle betrokkenheid bij de twee schietpartijen van afgelopen weekend, zegt een magistraat aan BBC.

Wapens en een schuilplaats?

De twee mannen worden verdacht van wapenbezit, het leveren van diezelfde wapens aan de dader en het verstoppen van de dader na de schietpartijen. Zo zouden de twee hem een aantal vluchtroutes en schuilplaatsen hebben voorgesteld.

De Deense politie wil die berichtgeving in verschillende media niet bevestigen en geeft ook niet meer details vrij: 'De twee manen zijn in verdenking gestel wegens het verlenen van raad en daad aan de dader.' De speurders doen wel nog een oproep tot getuigen die de dader hebben gezien.

Bij de aanslagen in de Deense hoofdstad van afgelopen weekend vielen twee doden en vijf gewonden.