Zondag zijn tijdens een grote reddingsoperatie nabij het Italiaanse eiland Lampedusa meer dan 2.100 migranten op twaalf boten gered. Dat heeft het Italiaanse nieuwsagentschap Ansa gemeld. Zondag was nog sprake van 1.000 vluchtelingen.

Aan de operatie op zowat 160 kilometer van de kust van Lampedusa namen Italiaanse en Maltese reddingsschepen deel. De bootvluchtelingen waren ondanks de slechte weersomstandigheden in Libië vertrokken. De 2.164 vluchtelingen werden naar Italië gebracht.

Mensensmokkelaars

Bij het 'afzetten' van de vluchtelingen, waren het afgelopen weekend heel wat agressieve mensensmokkelaars aanwezig op de boten. Zij bedreigden de Italiaanse kustwacht, die als de bliksem alle verzwakte en uitgehongerde vluchtelingen van boord moest halen, waarna ze terugkeerden met hun lege boot.

Dreiging in Libië

Zaterdag had de Italiaanse kustwacht al 600 vluchtelingen op zes schepen gered en een IJslands schip dat deelnam aan een EU-missie, nam 184 mensen aan boord.

Zondag had de Maltese premier Joseph Muscat er nog voor gewaarschuwd dat de snel verslechterende veiligheidsomstandigheden in Libië zouden kunnen leiden tot een nog grotere toevloed van vluchtelingen die met de boot Europa willen bereiken. Vorige week kwamen ruim 330 mensen om het leven tijdens de oversteek.