Sociaaldemocraten verliezen meerderheid in Hamburg
Burgemeester Olaf Scholz van de SPD. Foto: REUTERS

De christendemocratische CDU van Angela Merkel heeft zondag volgens de exitpolls een zware nederlaag geleden bij de verkiezingen in de staat Hamburg. De sociaaldemocratische SPD komt zoals verwacht als grootste uit de bus, maar verliest wel haar meerderheid. De eurokritische partij AfD lijkt volgens de ramingen van de publieke omroepen ZDF en ADR dan weer een goede kans te maken op een parlementszitje.

Volgens de exitpolls haalt de CDU 16 procent van de stemmen. Dat is niet alleen zes procent minder dan in 2011, het is bovendien ook de laagste score die de partij ooit in Hamburg heeft gehaald. Analisten schrijven de nederlaag van de partij van bondskanselier Angela Merkel voornamelijk toe aan lokale factoren.

De SPD, die in Hamburg wordt aangevoerd door burgemeester Olaf Scholz, komt volgens de ramingen uit op 46,5 tot 47 procent van de stemmen. Daarmee verliest de partij haar absolute meerderheid. Voor een coalitiepartner zal wellicht in de eerste plaats gekeken worden naar de groenen, die 11,5 tot 12 procent van de stemmen zouden halen.

De jonge anti-europartij Alternative für Deutschland (AfD) wordt op iets meer dan 5 procent geschat en doet daarmee mogelijk voor het eerst haar intrede in een regionaal parlement van een deelstaat in het westen van Duitsland.

De eerste officiële resultaten worden om 19.30 uur verwacht.

Hamburg is met 1,73 miljoen inwoners de tweede stad in Duitsland. Samen met Berlijn en Bremen behoort het tot de drie steden die een eigen deelstaat vormen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in