In Athene zijn zondag duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het harde besparingsbeleid dat door de internationale kredietverleners aan Griekenland wordt opgelegd.

De naar schatting 15.000 manifestanten hadden zich verzameld aan het Griekse parlement om te eisen dat er een einde wordt gemaakt aan het huidige beleid. Ze klagen aan dat de door de trojka - de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds - opgelegde maatregelen leiden tot de verarming van de bevolking en tot een uittocht van jonge mensen die op zoek zijn naar werk.

Ook in de steden Thessaloniki, Patras en Volos en op Kreta en andere Griekse eilanden vonden zondag betogingen plaats. Ook daar zijn vaak duizenden mensen opgedaagd.

De meeste betogers zijn aanhangers van de nieuwe Griekse regering, die geleid wordt door premier Alexis Tsipras van de linkse partij Syriza. De Griekse eerste minister heeft beloofd een einde te maken aan het bezuinigingsprogramma.

De ministers van Financiën van de eurozone komen maandag in Brussel om te overleggen over de aanpak van het Griekse schuldenprobleem.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in