Crombez: ‘Diamantclub rond Bart De Wever moet stoppen mensen iets wijs te maken’
Foto: BELGA

‘De diamantclub rond Bart De Wever moet ophouden mensen iets wijs te maken.’ Dat zei SP.A-fractieleider John Crombez zondag in VTM NIEUWS. De kandidaat-voorzitter bij SP.A vindt dat regeringspartij N-VA de diamantsector te veel ongemoeid laat. Die uitspraken schieten bij staatssecretaris voor de bestrijding van de fiscale fraude Elke Sleurs (N-VA) in het verkeerde keelgat. Ook het Antwerp World Diamond Centre vindt de uitspraken ‘onaanvaardbaar’.

‘Men moet ophouden aan de mensen te zeggen dat men niet anders kan dan de facturen te verhogen en een indexsprong in te voeren, terwijl men zaken zoals in de diamant ongemoeid laat’, aldus Crombez verwijzend naar het aandeel van de diamantairs in SwissLeaks. Volgens Crombez heeft staatssecretaris voor de bestrijding van de fiscale fraude, Elke Sleurs, laten verstaan dat de diamantsector ‘al meer dan genoeg gecontroleerd wordt’.

Die uitspraak is bij de N-VA-staatssecretaris Elke Sleurs in het verkeerde keelgat geschoten. ‘Meneer Crombez beweert dat ik zou gezegd hebben dat de diamantsector al meer dan genoeg gecontroleerd is. Hij citeert mij doelbewust verkeerd’, zegt ze. Sleurs: ‘Ik heb gezegd dat de diamanthandel nu de meest gecontroleerde sector is. Meer zelfs, gelet op de fraudegevoeligheid, hebben we de federale overheidsdienst Economie gevraagd de sector nog eens onder de loep te nemen. Goud en diamant staan zeker op de prioriteitenlijst van te controleren sectoren.’

‘Interne campagne’

Volgens de N-VA-politica zijn John Crombez en Bruno Tobback bezig aan ‘een wedstrijdje om ter strafste socialist’ puur voor ‘intern partijpolitiek gebruik’. ‘En blijkbaar horen daar lage, op niets gebaseerde insinuaties bij. Pijnlijk om te zien, maar ja’, verzucht Sleurs.

‘Onaanvaardbaar’ en ‘een man van zijn niveau onwaardig’, reageert ook Ari Epstein, ceo van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC), op uitspraken van Crombez.

‘Omwille van interne campagneredenen bij de socialisten, haalt Crombez op een onfatsoenlijke manier uit naar een volledige sector’, klinkt het. ‘Voer geen campagne op de rug van de diamantsector’, vraagt Epstein dan ook aan Crombez.

‘Nochtans kent meneer Crombez de strenge controles en geplogenheden die in de diamantsector van toepassing zijn zeer goed vanuit zijn vorige functie. Impliceren dat klant zijn bij een internationale bank gelijkgesteld kan worden aan het plegen van fraude, is een man van zijn niveau onwaardig.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in