Swings sluit WK af met elfde plaats in massastart, goud voor Stroetinga
Foto: Novum

Bart Swings heeft zondag zijn wereldkampioenschap schaatsen in het Nederlandse Heerenveen afgesloten met een elfde plaats in de massastart. Het goud was voor de Nederlandse marathonschaatser Arjan Stroetinga, die het haalde van de Italiaan Fabio Francolini en de Fransman Alexis Contin.

Swings werd vierde in de sprint, waardoor hij net buiten de punten viel. Ook onderweg kon de Leuvense student geen punten sprokkelen, waardoor hij uiteindelijk vrede moest nemen met de elfde plaats. Swings moest dus zonder medailles afscheid nemen van het WK. ‘Eerst maar eens de ontgoocheling verbijten’, zei hij. ‘Dat is wel frustrerend. We moeten maar eens analyseren wat er fout is gegaan. Ik zat en zit goed in mijn vel. Ik weet dat ik moet blijven werken aan mijn techniek. Op het WK allround in Calgary hoop ik nog persoonlijke records te verbeteren.’

Van gebrek aan agressie of kracht in het rijden van Swings was zondag weinig merkbaar. In de minimarathon bracht hij opeens wel zijn kwaliteit in de piste. Het scenario klopte heel aardig. De aanval van Bergsma bleef uit en kwam op naam van de Nieuw-Zeelander Peter Michael. In de laatste ronde leek Swings nog kansrijk, maar vlak voor het laatste rechte eind kreeg hij te maken met het ploegenspel dat Stroetinga aan de zege hielp. Diens Franse ploeggenoot Contin blokkeerde Swings de weg naar de derde plaats in de sprint. In die sprint werd Swings vierde, maar doordat hij voordien geen punten had verzameld, zakte hij uiteindelijk naar de elfde plaats. De massastart stond bij de WK afstanden voor de eerste keer op het programma. Mogelijk wordt het ook opgenomen op het programma voor de Olympische Winterspelen van 2018.

Bij de vrouwen zegevierde de Nederlandse Irene Schouten voor Ivanie Blondin uit Canada en Marika Huisman uit Nederland. Jelena Peeters werd zeventiende. Het was de laatste race in het Nederlandse ijspaleis, dat een bijna een jaar dichtgaat voor een grondige renovatie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in