Fregat Leopold I voor twee maanden naar de Golf van Guinee
Foto: BELGA

Het Fregat Leopold I zet op dinsdag 17 februari voor twee maanden koers naar de Golf van Guinee voor de tweevoudige opdracht 'Africa Partnership Station' en 'Maritime Capacity Building'. Dat is vernomen uit militaire bron.

'Africa Partnership Station' en 'Maritime Capacity Building' zijn internationale initiatieven met als doel de maritieme veiligheid in de regio te verbeteren door het opleiden, ondersteunen en professionaliseren van West-Afrikaanse marines en kustwachten in onder andere het bestrijden van illegale visvangst, mensen- en wapensmokkel, drugstrafiek en piraterij.

In de eerste negen maanden van vorig jaar bleef de Golf van Guinee Afrikaanse koploper inzake piraterij, met 33 gemelde aanvallen, tegen tien voor de kust van Somalië, aldus het Internationale Maritieme Bureau. De piraten voor de kust van Nigeria, Togo en Benin zijn over het algemeen goed bewapend en gewelddadig. Ze kapen een schip soms meerdere dagen, plunderen het ruim en mishandelen de bemanning.

Het Fregat Leopold I en de bemanning staan onder bevel van fregatkapitein Tanguy Botman. Na stops in Kaapverdië, Togo, Ghana en Congo (Brazzaville) keert het fregat op 23 april terug naar zijn thuishaven Zeebrugge. Daarna wacht alweer een nieuwe missie, de operatie 'Joint Warrior' voor de kust van Schotland, aldus Defensie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in