De vijfde ronde van de FA Cup is het eindstation voor tweedeklasse Middlesbrough. Tegen Arsenal ging het onderuit met 2-0, na twee doelpunten van de Fransman Olivier Giroud in de eerste helft. Jelle Vossen viel in na de rust. Christian Benteke bekert wel verder in de FA Cup. Tegen Leicester, zonder Ritchie De Laet, won Aston Villa onder het goedkeurend oog van nieuwe trainer Tim Sherwood met 2-1.

Na een sterke prestatie tegen tegen Manchester City (0-2 winst) mocht Middlesbrough beginnen dromen van eindwinst in de FA Cup. De loting was de tweedeklasser echter niet gunstig gezind, Arsenal werd namelijk de nieuwe tegenstander van Jelle Vossen en co. De Belg begon op de bank tegen de Gunners, met het oog op een invalbeurt.

Middlesbrough gaf de wedstrijd echter in de eerste helft helemaal uit handen. Olivier Giroud maakte er na 27 minuten 1-0 van na een heerlijke combinatie, nog geen twee minuten later buffelde de Fransman een corner binnen met een onhoudbare volley. Middlesbrough al geveld, nog voor het fluitsignaal van de rust. Ei zo na werd het nog 3-0, maar Alexis Sanchez zag zijn schot afgeblokt worden.

Na de pauze was er een goede doelman Meijas nodig om Arsenal het scoren te beletten. De Spaanse doelman bracht eerst redding op een schot van Özil, tien minuten later had de doelman een perfecte redding in huis om de perfect geplaatste bal van Sanchez uit doel te houden. Jelle Vossen viel in na 54 minuten, maar kwam nooit echt in het stuk voor. Vijf minuten voor tijd kreeg Vossen een gele kaart voor een fout op Sanchez.

Aston Villa wint eerste keer onder nieuwe coach

Bij Aston Villa bleef trainer Tim Sherwood nog op de tribune voor het treffen met Leicester City. Hij zag zijn ploeg niet al te best starten in de eerste helft, maar kort voor de rust leek Villa dan toch op voorsprong te komen. Na een goede combinatie kreeg Bacuna de bal bij Benteke, de Rode Duivel leek te scoren, maar werd afgevlagd wegens offside. Zo stond het halfweg nog 0-0.

Het moest beter na de rust, en die boodschap had Benteke begrepen. Na een verre bal van Hutton kwam de aanvaller oog in oog met doelman Schwarzer. De Rode Duivel leek te scoren met een volley, maar dat was zonder de 42-jarige doelman van Leicester gerekend. Met een goede reflex hield hij de bal tegen.

Dat was slechts uitstel, want in de 68e minuut was daar toch het doelpunt voor Aston Villa. De Nederlander Leandro Bacuna kwam vanop links de zestien binnen, kreeg te veel tijd en ruimte van de verdediging en krulde de 1-0 enig mooi tegen de touwen. Kort voor tijd bereikte Benteke zijn ploegmaat Sinclair, die maakte er via een grabbelende Schwarzer 2-0 van. Villa leek zegezeker, maar na een laat doelpunt van Kramaric was het toch nog alle hens aan dek in de slotfase. De match eindigde echter op 2-1, waardoor Christian Benteke door mag naar de kwartfinale van de FA Cup.

Sprookje van Bradford duurt voort

Derdeklasser Bradford is de enige derdeklasser die de kwartfinale van de FA Cup bereikt. Nadat Chelsea in de vorige ronde verslagen werd met 2-4, kreeg het nu Sunderland op bezoek. De wedstrijd kon niet beter beginnen voor de derdeklasser, in minuut drie kwam het al op 1-0 na een own goal van O'Shea. Na een uur spelen besliste Stead, die ook al scoorde tegen Chelsea, de wedstrijd.

Uitslagen 5e ronde:

Zaterdag

West Brom - West Ham 4-0

Blackburn - Stoke 4-1

Derby - Reading 1-2

Crystal Palace - Liverpool 1-2

Zondag

Aston Villa - Leicester 2-1

Bradford - Sunderland 2-0

Arsenal - Middlesbrough 2-0

Maandag

Preston North End - Manchester United 20u45