‘Men wil Uplace aan de muur hangen zoals een gewei’
Minister van Mobiliteit, Ben Weyts Foto: BELGA

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts ergert zich blauw aan sommige uitspraken over Uplace. Vooral oppositiepartij SP.A bezondigt zich volgens hem aan ‘gratuite en onjuiste’ uitspraken.

‘Als men spreekt van belangenvermenging en partijdigheid moet men onmiddellijk man en paard noemen en zijn beschuldiging hard maken. Anders moet men stoppen’, aldus Weyts aan Belga. Volgens de N-VA-minister willen sommigen het project Uplace ‘verzuipen in gejammer en gezeur’.

Tegen Tobback

Sinds de beslissing van de Vlaamse regering in het Uplace-dossier vrijdagavond heeft een batterij aan SP.A-politici kritiek geformuleerd. ‘Ik hoor bijvoorbeeld Bruno Tobback zeggen dat zijn partij in het verleden een veto heeft gesteld. Niks van, zijn partij heeft het convenant met Uplace mee goedgekeurd’, reageert Weyts zondagmiddag.

Tegen Bonte

Ook de bewering van Hans Bonte, de SP.A-burgemeester van Vilvoorde, dat de overheid 480 miljoen zou investeren in de ontsluiting van het project van één projectontwikkelaar, houdt volgens de N-VA-minister totaal geen steek.

‘We investeren in totaal veel meer dan 480 miljoen in mobiliteitsprojecten voor heel die regio. Maar die investeringen, denk onder meer aan de plannen voor de Brusselse ring, komen er mét of zonder Uplace. Meer zelfs, Uplace kan er enkel komen als het treinstation en de pendelbus er komen.’, klinkt het.

Nul euro overheidssteun

Uplace krijgt volgens Weyts ‘nul euro overheidssteun’ - iets wat Uplace zondag ook zelf benadrukt in een persbericht. Een reactie op de uitspraak van econoom Paul De Grauwe dat de overheid best investeert in scholen en niet in winkels. ‘We hebben toch geen tekort aan winkels? We hebben wel een nijpend tekort aan scholen’, zei De Grauwe zaterdag bij de VRT.

Het zit de N-VA-minister ook hoog dat Leuvense burgemeester Louis Tobback spreekt van ‘belangenvermenging’ en Hans Bonte van ‘partijdigheid’. ‘Dat men dan man en paard noemt en dan stappen we nu naar het gerecht. Maar men moet die beschuldiging wel onmiddellijk kunnen hard maken. Anders moet men stoppen met dat soort gratuite beweringen’, aldus Weyts.

Volgens de N-VA-minister willen sommigen gewoon de scalp van Uplace. ‘Men ziet het dan als een soort gewei dat men aan de muur wil hangen. Dan kan men zeggen: ‘kijk eens, dat hebben we toch maar mooi afgeknald’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in