‘Tijdelijk afstappen van een begroting in evenwicht als fetisj’

Vlaams minister Joke Schauvliege suggereert in een interview met De Zondag om de Vlaamse begroting in het rood te laten gaan.

‘Misschien moeten we tijdelijk afstappen van een begroting in evenwicht als fetisj. Op een bepaald moment moet je die overweging durven maken’, zegt de CD&V-minister. Ze is daarmee de eerste minister uit de regering-Bourgeois die openlijk pleit voor het lossen van het begrotingsevenwicht.

Het is één van de fundamenten van de Vlaamse regering en het staat ook letterlijk in het regeerakkoord: de Vlaamse begroting zal in evenwicht zijn. Maar intussen is duidelijk dat na het begrotingstekort in 2014 ook de begrotingsoefening voor 2015 moeilijker zal zijn dan verwacht.

Turtelboom plakt er geen cijfer op

De economische parameters vallen slechter uit dan verhoopt en Vlaanderen zal bij de vervroegde begrotingscontrole een grote inspanning moeten leveren om het beoogde evenwicht te halen. CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel noemde eerder deze week het bedrag van 500 miljoen euro.

Minister van Begroting Annemie Turtelboom wilde geen cijfer op de inspanning plakken, maar zei wel dat de begrotingscontrole ‘geen gemakkelijke oefening’ zou worden en dat er ‘nieuwe besparingen’ zouden nodig zijn.

‘Begroting in evenwicht als fetisj’

In een interview met De Zondag suggereert CD&V-minister Schauvliege als eerste openlijk om het geplande evenwicht los te laten. ‘De prioriteit wat mijn partij betreft is duidelijk: het zou onaanvaardbaar zijn om nog meer inspanningen te vragen aan de mensen. Misschien moeten we tijdelijk afstappen van een begroting in evenwicht als fetisj. Op een bepaald moment moet je die overweging durven maken. Je moet nog voldoende zuurstof overhouden om te investeren. Je kan je ook kapot besparen’, aldus Schauvliege.

Volgens haar zal de geplande begrotingscontrole ook ‘een belangrijke test’ zijn voor de regering. ‘Ik hoop dat we die klip in goede verstandhouding kunnen nemen.’

Het kabinet van minister-president Geert Bourgeois laat in een korte reactie weten dat de vervroegde begrotingscontrole 2015 momenteel wordt voorbereid. ‘Alle discussies daarover zullen binnen de regering gevoerd worden, zoals dat hoort’, klinkt het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in