De Deense politie heeft tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat de dader van de twee schietpartijen in Kopenhagen 'mogelijk geïnspireerd was door de aanslagen op Charlie Hebdo.' Ondertussen zijn er in Kopenhagen een paar arrestaties verricht. Of er een verband is met de dader, is nog niet duidelijk, maar de arrestaties gebeurden wel in de wijk waar de man woonde.

Politiewoordvoerder Jorg Skov liet zondagochtend weten dat de man, die door de Deense politie werd doodgeschoten aan het Noerrebro-treinstation, bijna zeker de dader van de schietpartijen in Kopenhagen is. Enkele uren na de schietpartijen werd de woning van de man onder observatie geplaatst omdat hij verdacht werd van de aanslagen.

Taxirit doet dader de das om

De Deense politie had aanvankelijk geen gedetailleerde getuigenissen over de schutter, maar kon op camerabeelden zien hoe hij de taxi nam. Zo kregen de agenten een indicatie van de wijk Nørrebro waarin de schutter woonde en kamden ze het gebied uit.

Bovendien kon de alerte taxichauffeur de Deense politie precies vertellen waar hij de schutter had afgezet, waardoor de agenten definitief post konden vatten voor de woning van de verdachte.

Vuurgevecht

Toen de man thuiskwam en in de gaten kreeg dat de politie hem observeerde, trok hij zijn wapen en opende het vuur op de Deense agenten, die daarop terugschoten. De agenten zelf zijn ongedeerd, aldus Skov. De aanvaller werd gedood tijdens het vuurgevecht.

De Deense politie vermoedt dat de man alleen handelde, maar start voor de zekerheid een onderzoek om te achterhalen of er medeplichtigen zijn. Intussen zal de aanwezigheid van politieagenten in het straatbeeld 'gevoelig worden verhoogd', aldus woordvoerder Skov.

Charlie Hebdo

Zondagnamiddag gaf de Deense politie opnieuw een persconferentie. De identiteit van de overleden schutter - naar verluidt een man tussen 25 en 30 jaar oud - wilde de woordvoerder niet vrijgeven: 'Wel kan ik zeggen dat de dader op onze radar stond. Mogelijk was hij geïnspireerd door de aanslagen op Charlie Hebdo.' De veiligheidsdienst PET kon niet met zekerheid zeggen of de schutter naar conflictgebieden als Irak of Syrië was geweest om mee te strijden met jihadistische groeperingen. Daar zegt men 'geen specifieke of concrete kennis' van te hebben.

De politie zegt intussen ook het wapen te hebben gevonden dat vermoedelijk gebruikt werd bij de twee schietpartijen.

Inval internetcafé

Zondagnamiddag zijn volgens de krant Berlingske een 15-tal zwaarbewapende agenten ook binnengevallen in een internetcafé in de wijk Nørrebro. Daarbij zijn, naargelang de bron, twee tot vier arrestaties verricht. Wat die opgepakte personen met de dader van de schietpartij te maken hebben, is nog niet duidelijk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in