Ook Belgische winnaars op Berlinale
Peter Greenaway (midden) met de acteurs uit ‘Eisenstein in Guanajuato’: Luis Alberti (r.) en Elmer Back. Foto: REUTERS

Op het Filmfestival van Berlijn zijn er ook een aantal prijzen uitgedeeld aan films met Belgische inbreng. Een overzichtje.

In de zijcategorie Generation 14plus ging de hoofdprijs naar ‘The diary of a teenage girl’ van de Amerikaanse regisseuse Marielle Heller. Het is een terechte bekroning voor de eerste Amerikaanse film van Caviar, het productiehuis uit Brussel.

In de zijcategorie Forum, waar experimentele films worden verzameld, viel ‘Zurich’ in de prijzen. De CICAE Award is een prijs van de internationale arthousecinema’s, waardoor de film meteen in heel Europa een release krijgt. Zurich is een tweede langspeelfilm van de Nederlandse Sacha Polak, met een Vlaamse chef camera. Frank van den Eeden deed dat werk al eerder voor onder andere ‘The invader’, ‘Dossier K.’ en de films van Fien Troch.

‘The tie’, een korte animatiefilm van An Vrombaut, kreeg ten slotte een speciale vermelding van de kinderjury. Enkele Belgische co-producties grepen naast de prijs. Dat geldt voor ‘Journal d’une femme de chambre’ van Benoît Jacquot, dat wij een klassieke, degelijke maar ook ietwat overbodige verfilming vonden van een boek dat eerder al door Renoir en Bunuel werd aangepakt.

De andere coproductie met Belgische inbreng is ‘Eisenstein in Guanajuato’ van Peter Greenaway. Die film had wat ons betreft gerust de prijs voor beste regisseur mogen krijgen, of die voor beste acteur. De jury mist hier ook de kans op een statement: de Russen weigeren hun medewerking te verlenen aan Greenaway omdat hij Eisenstein als homo toont. Maar zoals bleek tijdens ons interview met de regisseur eerder deze week: Greenaway is verbaal sterk genoeg om zelf die statements te maken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in