'Alles wijst erop dat dit een terroristische aanslag is'
De politie is op zoek naar deze man. Foto: rr

Bij een schietpartij op een debat rond vrije meningsuiting en heiligschennis in de Deense hoofdstad Kopenhagen is één dode gevallen. Ook drie agenten zijn gewond geraakt. De politie sprak eerst van twee daders, maar volgens getuigen gaat het om één man.

De Deense politie zegt dat uit getuigenissen blijkt dat de schietpartij in het cultureel centrum Krudttonden slechts door één man werd gepleegd. Ze hebben een opsporingsbericht uitgestuurd. Zaterdagavond laat was de klopjacht op de verdachte nog steeds aan de gang.

 

 

De feiten speelden zich in de namiddag af. Rond 15.30 uur wilde de man binnendringen op een debat over vrijheid van meningsuiting en heiligschennis in het cultureel centrum Krudttonden in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Hij geraakte echter niet voorbij de agenten die het gebouw bewaakten. Er ontstond een intens vuurgevecht (dat blijkt uit een geluidsopname van de BBC) waarbij één dode viel. Het slachtoffer is een 40-jarige man. Ook drie agenten raakten gewond.

De aanvaller nam zijn daarna de vlucht per auto. De wagen, een Volkswagen Polo, is leeg teruggevonden in de buurt. Hij is nog steeds voortvluchtig. De Deense politie is een klopjacht gestart en ook de Zweedse politie is paraat.

De politie gaat bij het onderzoek voorlopig uit van een terroristische aanslag. Ook de Deense premier Helle Thorning-Schmidt spreekt van een aanslag.

 

'Alles wijst erop dat dit een "terroristische aanval" is. Dit vervult mij met diepe woede. Het is een cynische daad van geweld. Maar Denemarken zal nooit toegeven aan geweld.'
Helle Thorning-Schmidt
premier van Denemarken

Doelwit Lars Vilks

De conferentie vond plaats in het cultuurhuis Krudttonden en een van de aanwezigen was de Zweedse artiest Lars Vilks, die in 2007 voor ophef zorgde door de profeet Mohammed af te beelden als een hond. De Deense politie vertelde aan Berlingske dat Vilks waarschijnlijk het doelwit was.

Lars Vilks bleef ongedeerd, zo meldt de online-editie van Jyllands-Posten. Hij was sowieso ook vergezeld van bodyguards want hij kreeg sinds zijn cartoon regelmatig doodsbedreigingen. Vilks werd na het incident weggeleid door de politie.

Franse ambassadeur ook aanwezig

De Franse ambassadeur François Zimeray, die was uitgenodigd als spreker, tweette na het voorval dat hij 'nog levend en wel was'. 

Later gaf hij ook een uitgebreide reactie aan AFP: 'De daders hadden dezelfde intentie als bij Charlie Hebdo maar ze zijn er niet in geslaagd binnen te dringen. De kogels volgen hier in het rond.'

De Franse president François Hollande heeft al contact opgenomen met de Deense premier Helle Thorning-Schmidt. En de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zal naar Kopenhagen afreizen. De schietpartij doet dan ook denken aan de aanslag op de redactie van het Franse satirische blad Charlie Hebdo op 7 januari waarbij 12 personen omkwamen.Charlie Hebdo werd toen geviseerd omdat het in het verleden cartoons van Mohammed had gepubliceerd.