ING België wil betaalgegevens van klanten gebruiken
Foto: IMAGEGLOBE

ING België wil de schat aan klanteninformatie waarover ze beschikt, gericht gaan gebruiken. Bedoeling is om ‘de klant een goede service aan te bieden’. Van doorverkopen van de data zou geen sprake zijn.

De bank beschikt over veel gevoelige gegevens, zoals inkomsten, waar iemand inkopen doet, uit eten gaat, op reis gaat... Die data zijn een goudmijn voor gepersonaliseerde campagnes. Maar klanten staan heel huiverachtig tegenover het gebruik van die ‘big data’.

Privacy

Moederbedrijf ING kreeg vorig jaar al een storm van protest over zich heen toen het aankondigde te willen experimenteren met het doorverkopen van de betaalgegevens van de klanten. Hoewel ING zich sterk maakte dat de privacy niet in het gedrang was, werd het plan uiteindelijk opgeborgen. De Belgische afdeling was niet bij het plan betrokken.

Intern gebruik

Het plan dat ING België nu lanceert is veel minder verregaand. CEO Rik Vandenberghe zegt de data enkel voor intern gebruik te willen inzetten. Ook zou een klant zich kunnen afmelden voor dergelijke boodschappen.Wanneer ING België wil beginnen met het gebruiken van de data ligt naar verluidt nog niet vast.

Voordeel

Volgens Vandenberghe kan de klant ook voordeel hebben bij zo’n datagebruik. Zo kan de bank tussenbeide komen bij twijfels over fraude, of als er problemen dreigen met kredietafbetalingen ’99 procent van de klanten vindt dat niet erg als hij er voordeel uit haalt. Maar de klant kan ook altijd kiezen voor een opt-out’, verzekerde de topman.

Tegenover bedrijven wil ING wel de sectorinformatie waarover ze beschikt, beschikbaar stellen.