OVERZICHT. Hoe romantisch is uw gemeente?
Foto: An Nelissen

Exact 59,4 procent van de volwassen Belgen woont, in de een of andere vorm, samen als koppel. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, de directie statistiek van de FOD Economie.

De cijfers, die de toestand op 1 januari 2011 weergeven, vormen de meest recente gegevens over samenwonende Belgen. Daaruit blijkt dat bijna een op de twee Belgen (48,0 procent) getrouwd is en samenwoont. Daarnaast zijn er nog 3,1 procent wettelijk en 8,3 procent feitelijk samenwonenden.

Vlaanderen telt volgens de cijfers relatief gezien meer samenwonende koppels (63,3 procent) dan Wallonië (56,6 procent) en Brussel (45,9 procent).

Bekijk hier de situatie in uw gemeente:

In het West-Vlaamse Lichtervelde blijken relatief gezien de meeste personen als koppel samen te wonen (71,3 procent). Ook de andere gemeenten uit de top drie zijn West-Vlaams: Zedelgem (71,7 procent) en Oudenburg (71,0 procent). De top van die lijst wordt overigens compleet door Vlaamse gemeenten beheerst. De eerste Waalse gemeente, Mont-de-l’Enclus, staat pas op de 80ste plaats.

De gemeente met het grootste aandeel gehuwden in haar bevolking van 18 jaar en meer is Oostrozebeke. Ruim 6 op de 10 Oostrozebekenaren van 18 jaar en meer zijn gehuwd.

Minder samenwoners in Brussel

De gemeenten met het kleinste aandeel samenwonende koppels liggen dan weer in het Brussels gewest. De top vijf wordt aangevoerd door de studentengemeente Elsene (35,2 procent), gevolgd door Sint-Gillis, Etterbeek, Brussel en Sint-Joost-ten-Node. Antwerpen (49,8 procent) is de eerste Vlaamse gemeente, op de 19de plaats met net geen een op de twee (49,8%) personen die als koppel samenwonen.

Tot slot blijkt uit de cijfers ook dat op 1 januari 2011 - 7,5 jaar na de invoering van het huwelijk voor holebi’s - 0,16 procent van de bevolking getrouwd was met iemand van hetzelfde geslacht, wat overeenkomt met 13.614 mensen.

Buurlanden

Een internationale vergelijking van Eurostat leert ons dat België ongeveer hetzelfde percentage gehuwden kent (48%) als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland. Onze andere buurlanden Luxemburg (51%) en Duitsland (53%) tellen meer getrouwden.