‘Programma Vlaams Blok uitgevoerd ondanks cordon sanitaire’
Filip Dewinter Foto: Belga

Volgens de Liga voor Mensenrechten hebben de regeringspartijen van de laatste 20 jaar het merendeel van het controversiële 70-puntenplan van het Vlaams Blok uitgevoerd. Dat schrijft La Dernière Heure op basis van het jaarrapport van de Liga voor Mensenrechten, dat eind februari verschijnt.

Volgens de Liga is de toestand van de mensenrechten in België onrustwekkend. Voorzitter Alexis Deswaef haalt het 70-puntenplan van het Vlaams Blok uit 1992 aan als voorbeeld. 

'Ik vond het choquerend om te zien hoe het merendeel van het 70-puntenplan ofwel uitgevoerd is ofwel niet meer taboe is', legt hij uit in het Radio 1-programma De Ochtend. 'Volgens het Vlaams Blok was het plan dé oplossing voor het vreemdelingenprobleem. Het werd toen als racistische en onaanvaardbaar beschouwd.'

Deswaef noemt het aantal punten dat de traditionele regeringspartijen in de laatste twintig jaar hebben overgenomen, indrukwekkend. Hij haalt onder meer de toename van het aantal gesloten opvangcentra aan, het uitwijzingsbeleid en de verstrenging van de procedure om Belg te worden aan. Ook over het opsluiten van nieuwe asielzoekers maakt hij zich zorgen. 

'Het cordon sanitaire heeft niet gewerkt om de ideeën van het Vlaams Blok tegen te houden', aldus Deswaef. Hij vindt dat politici te gemakkelijk teruggrijpen naar simplismen voor wat een moeilijk probleem is. 'Het is een vorm van populisme onder het mom van gezond verstand. Dat is geen basis voor een goed beleid.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in