Een op tien schoolklassen zit in container
Foto: Denise Van den Broeck

Bijna negen op de tien scholen geeft aan (over)vol te zijn. Ze plaatsen steeds meer containerklassen.

Ons scholenpatrimonium is verouderd, krap en duur in onderhoud. Dat blijkt uit de schoolgebouwenmonitor 2013, die gisteren in het Vlaams Parlement voorgesteld werd.

Bijna een derde van de respondenten geeft aan dat de klaslokalen overbezet zijn. 60 procent geeft aan dat de leslokalen ‘volledig bezet’ zijn, dat er met andere woorden plaatsgebrek is.

Het gebrek aan plaats heeft als gevolg gehad dat er heel wat tijdelijke eenheden, zeg maar containerklassen, geplaatst zijn. Die maken al bijna tien procent van het gebouwenpark uit. Maar ze blijken niet allemaal recent of tijdelijk te zijn: bijna een op de drie staat er al van voor 1970.

Wat veiligheid en hygiëne betreft, geven de directies de scholen een score van iets meer dan zeven op tien. Dit aspect komt er het beste uit, net zoals in 2008. Het minst tevreden zijn de scholen met de hoge kosten voor onderhoud.

De Vlaamse minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V), heeft zich geëngageerd om een half miljard euro extra in scholenbouw te pompen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig