Zwangere vrouwen laten zich best vaccineren tegen kinkhoest
Foto: Belga
Bloedanalyses tonen aan dat het risico op kinkhoest bij zuigelingen zeer sterk daalt als vrouwen zich tijdens de zwangerschap tegen de ziekte laten vaccineren. Dat blijkt uit een studie bij Vlaamse moeders en hun kinderen, waarvan de resultaten vandaag op het jaarlijkse Valentijn vaccinatiesymposium aan de Universiteit Antwerpen worden voorgesteld.

Het aantal gevallen van kinkhoest explodeert. In Vlaanderen werden vorig jaar 1.055 gevallen gemeld, zeven keer zoveel als drie jaar ervoor. Vooral zuigelingen krijgen de ziekte en lopen het risico eraan te sterven. Ze hebben nog niet voldoende kracht om slijmen op te hoesten.

De baby’s zijn vooral in de eerste acht weken na hun geboorte zeer kwetsbaar. Ze zijn dan nog niet gevaccineerd tegen de bacterie omdat hun immuunsysteem niet klaar is voor de eerste prik.

Om de kleine kinderen toch weerbaar te maken tegen kinkhoest, beveelt de overheid aan dat vrouwen zich tijdens de zwangerschap laten vaccineren, zodat de kinderen nog voor de geboorte via hun moeder antistoffen krijgen.

Sinds juli vorig jaar zijn de vaccins voor zwangere vrouwen in Vlaanderen gratis.

Met zo’n vaccinatie krijgen ongeboren kinderen antistoffen tegen de ziekte binnen, die hen beschermen tot ze zelf hun allereerste prik kunnen krijgen tegen de ziekte, zo blijkt uit de studie.

Elke Leuridan en haar collega’s analyseerden bloedstalen van bijna honderd vrouwen en hun baby’s. De ene helft werd wel ingeënt tijdens de zwangerschap, de andere helft niet.

Bij de baby’s van vrouwen die tijdens de zwangerschap gevaccineerd werden, vonden de onderzoekers net na de geboorte zeer hoge concentraties van de antistoffen in het bloed.