Telenet krijgt ongelijk in strijd rond ‘uitgesteld kijken’
Foto: Telenet

Distributeur Telenet heeft van het Grondwettelijk Hof ongelijk gekregen in de discussie rond ‘uitgesteld kijken’. Die Vlaamse regels bepalen dat distributeurs de tv-zenders telkens om toestemming moeten vragen willen ze nieuwe functies implementeren in hun videorecorders.

Het Vlaamse ‘decreet signaalintegriteit’ bepaalt dat distributeurs als Belgacom en Telenet niet zomaar mogen doen wat ze willen met het signaal dat ze verspreiden voor televisiezenders. Als ze nieuwe functionaliteiten willen integreren moeten ze vooraf toestemming vragen aan de televisiezenders. De distributeurs hadden dat vroeger gedaan met het opnemen, terugspoelen of pauzeren van programma’s.

Telenet voelde zich benadeeld tegenover verkopers en verhuurders van dvd-spelers of televisietoestellen met ingebouwde harde schijf. Voor hen gelden de regels immers niet. Ook internationale spelers als Google of Apple moeten zich niet hieraan houden. Telenet sprak van discriminatie en trok naar het Grondwettelijk Hof.

Het hof volgt Telenet echter niet. Volgens de rechters spelen de distributeurs immers een ‘essentiële rol in het medialandschap’, die het verschil in behandeling op een objectieve en redelijke wijze verantwoordt.

Bovendien kunnen de zenders de toestemming niet willekeurig weigeren, is er een bemiddelingsprocedure voorzien en kunnen de distributeurs desnoods zelfs naar de rechter stappen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig