In Oost-Oekraïne gaat op vijftien februari een staakt-het-vuren in. Dat hebben de leiders van Rusland en Oekraïne aangekondigd na nachtelijke onderhandelingen. Maar volgens de Franse president François Hollande is er nog veel werk aan de winkel.

De Russische president Vladimir Poetin maakte op een persconferentie bekend dat er een akkoord is over de 'belangrijkste kwesties'. De leiders van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland engageren zich om de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren. Ze zullen op regelmatige basis bijeenkomen om de correcte uitvoering van de Minsk-akkoorden te bewaken, en er zal verder overleg gepleegd worden tussen Rusland, Oekraïne en Europa over de gasleveringen. Ook de separatisten, die op een bepaald moment het akkoord leken te verwerpen, hebben het akkoord aanvaard.

De belangrijkste punten van het akkoord:

  • Op 15 februari gaat in Oost-Oekraïne een staakt-het-vuren in.
  • Het terugtrekken van zware wapens uit het gebied.
  • Vrijlating van alle gevangenen.
  • Oekraïne moet de grondwet herzien om de rechten van de bevolking in Oost-Oekraïne te respecteren.
  • Terugtrekking van alle buitenlandse wapens en strijdkrachten.
  • Volgens de Oekraïense president Porosjenko zou Oekraïne tegen het einde van het jaar controle over de grens met Rusland moeten krijgen.
Meer details over het akkoord leest u hier.

De Franse president Hollande zei dat er nog veel werk voor de boeg was, maar dat er een goede kans is om de situatie in de regio te verbeteren. Ook Duitsland is voorzichtig. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft het over een 'sprankeltje hoop'. Volgens haar zijn er nog grote obstakels.

'Wij hopen dat Oekraïne dankzij onze inspanningen zal veranderen en stopt met op burgers te schieten', verklaarde de leider van de separatisten van Loehansk, Igor Plotnitskiy. De Oekraïense president Porosjenko, die vond dat Rusland onaanvaardbare eisen stelde, zei op zijn beurt dat Oekraïne niet heeft toegegeven aan ultimatums. 

Op de Europese top in Brussel vragen Angela Merkel en François Hollande hun collega's steun voor het akkoord. Ook de sancties tegen Moskou staan op de agenda. Een akkoord betekent mogelijk een soepelere houding tegenover Rusland.

Op de Europese beurzen wordt het bereikte akkoord alvast positief onthaald. Vrijwel meteen na de bekendmaking ervan schoten ze de hoogte in. 

Dodental loopt op

De separatisten, met Russische steun steun in de rug, hebben de laatste weken zwaar gevochten  om hun terrein uit te breiden. In Donetsk, een bastion van de pro-Russische separatisten, werd woensdagavond nog een ziekenhuis getroffen door een obus. Eén burger kwam daarbij om het leven. Een verpleegster raakte gewond, en vijf patiënten werden ontzet, aldus een woordvoerster van de regering van de rebellen.