In de stad Chapel Hill in de oostelijke Amerikaanse staat North Carolina heeft de politie gisteren een man gearresteerd en aangeklaagd voor de moord op drie moslimstudenten. De politie gaat ervan uit dat het om een uit de hand gelopen ruzie gaat, maar een haatmoord wordt niet uitgesloten.

De drie slachtoffers zijn tweedejaars student-tandarts Deah Shaddy Barakat (23), zijn kersverse vrouw Yusor Abu-Salha (21) en haar zus Razan Abu-Salha (19). Ze werden door het hoofd geschoten in een appartementencomplex bij de universiteit van North Carolina.

De schutter, de 46-jarige Craig Stephen Hicks, heeft zich overgegeven aan de politie. Hij studeerde eveneens in Chapel Hill. Op een Facebook-pagina die van de man zou zijn, zegt hij dat hij een atheïst is, die fel gekant is tegen religies in het algemeen. Eind januari plaatste hij ook een foto van een wapen online.


De drie slachtoffers (Foto: Reuters)

De plaatselijke politie gaat ervan uit dat een uit de hand gelopen ruzie om een parkeerplaats de man tot zijn daden dreef. Blijkbaar zijn er in de buurt vaak burenruzies over parkeerplaatsen. Toch worden andere motieven voorlopig niet uitgesloten. 'We begrijpen dat er bezorgdheid is over de mogelijkheid dat er haatmotieven speelden, en we zullen alle aanwijzingen onderzoeken om te bekijken of dat het geval is.'

Volgens de familie van het slachtoffer had Hicks de drie al eerder bedreigd. Volgens de vader van de omgebrachte echtgenote handelde de dader uit haat tegen moslims. Barakat, een Amerikaanse burger met Syrische roots, was geld aan het inzamelen voor een reis naar Turkije deze zomer om daar tandheelkundige bijstand te verlenen aan Syrische vluchtelingenkinderen.

De moorden werden internationaal veroordeeld. Op sociale media dook de hashtag #MuslimLivesMatter op. Velen zijn verontwaardigd dat de nieuwsmedia het verhaal minimaliseren. ‘Ik denk dat moslims alleen nieuwswaarde hebben als ze zelf het wapen bedienden’, klinkt het onder meer op Twitter.