Sharia4Belgium-proces is wereldnieuws
Foto: BELGA

Het slot van het terrorismeproces in Antwerpen krijgt veel belangstelling in het buitenland. Buitenlandse media schuwen het woord terreurorganisatie niet.

De website van de BBC schrijft dat Sharia4Belgium-kopstuk Fouad Belkacem lachte toen de rechter zijn straf uitsprak. ‘De rechter zei dat hij verantwoordelijk is voor de radicalisatie van jonge mannen om hen voor te bereiden op de jihadistische strijd.’ De Britse openbare omroep wijst erop dat 350 Belgen in Syrië en Irak zijn gaan strijden, het hoogste aandeel per capita in Europa, net zoals het Duitse Der Spiegel .

Net zoals de BBC wijst ook The Guardian op de rol van Jejoen Bontinck. ‘De belangrijkste getuige haalde de krantenkoppen wanneer zijn vader naar Syrië ging om hem terug te halen.’ Ook wordt vaak verwezen naar de verhoogde terreurdreiging in ons land sinds de antiterreuractie in Verviers.

Ook bij Le Mondestaat de rol van Fouad Belkacem centraal. ‘De verantwoordelijke van Sharia4Belgium veroordeeld tot twaalf jaar cel’, kopt de website van de Franse krant. CNN sprak met persrechter Fabienne Nackaerts, die aan de Amerikaanse nieuwsorganisatie bevestigt dat Fouad Belkacem is veroordeeld tot twaalf jaar cel.

De Spaanse krant El Pais schrijft dat België het grootste jihadistische netwerk van Europa heeft veroordeeld. Op de website van de Nederlandse omroep NOS werd het vonnis het hoofdpunt. Sharia4Belgium was een terroristische organisatie die van plan was om misdrijven te plegen in België of daarbuiten, klinkt het.