Fouad Belkacem is als leider van een terroristische organisatie veroordeeld tot twaalf jaar cel. Jejoen Bontinck, die tegen Sharia4Belgium getuigde, krijgt veertig maanden cel met uitstel.
De rechter oordeelde dat Sharia4Belgium een terroristische organisatie was die jongeren ronselde om in Syrië te gaan strijden, net zoals het openbaar ministerie de voorbije maanden probeerde aan te tonen. Voor 45 beklaagden is leiderschap of lidmaatschap van de terreurgroep bewezen. De correctionele rechtbank heeft het geanonimiseerde vonnis op haar website geplaatst.
Voor de rechter was Fouad Belkacem overduidelijk de leider van Sharia4Belgium. Zijn advocaten hebben tevergeefs de vrijspraak gevraagd. Volgens hen is hij enkel een provocateur en geen terrorist. John Maes, een van de advocaten, gaat het vonnis bestuderen en deed nog geen uitspraken over een mogelijk beroep.
Ook spijtoptant Jejoen Bontinck, die in Syrië een tijdlang werd vastgehouden en heel wat informatie aan de onderzoekers bezorgde, vroeg de vrijspraak. Maar de rechtbank beschouwt hem niet als slachtoffer. Het was zijn eigen beslissing om naar Syrië te trekken. De rechtbank gaf hem wel de lichtste straf van alle beklaagden. Hij krijgt ook 5.000 euro morele schadevergoeding voor zijn opsluiting in Syrië.
Verstek
Voor de leiders van de terroristische organisatie werden straffen uitgesproken van 10 tot en met 15 jaar en geldboetes van 24.000 tot 30.000 euro. De gewone leden kregen straffen van vijf jaar en 15.000 euro boete.
Naast Belkacem, de enige van de leiders die niet naar Syrië is getrokken, waren nog zes andere beklaagden in de rechtszaal aanwezig. Michael Delefortie krijgt geen effectieve celstraf. De andere vier aanwezige beklaagden krijgen effectieve celstraffen van 1 tot 2 jaar en worden niet onmiddellijk aangehouden. Van alle beklaagden die bij verstek zijn veroordeeld, het merendeel zit nog in Syrië, vraagt de rechtbank de onmiddellijke aahouding. Mogelijk zijn ook een aantal van hen intussen overleden.
De ouders van beklaagden die zich burgerlijke partij hadden gesteld, zoals Dimitri Bontinck en de moeder van Syriëstrijder Brian De Mulder, kregen geen schadevergoeding omdat hun zoon lid is geworden van Sharia4Belgium. 'Men kan als ouder dan geen schadevergoeding vragen aan de mededaders van hun kind', verduidelijkte de persmagistraten op een persconferentie.
'Jihadistisch ideeëngoed'
'De leden zijn aanhangers van het gewelddadige jihadistische ideëengoed', stelde de rechter in het vonnis.'Sharia4Belgium wilde vanuit gewelddadig jihadisme bestaande regimes omverwerpen en vervangen door een totalitaire islamitische staat.'
De rechtbank vindt dat de groep jongeren met strenge trainingen mentaal en fysiek voorbereidde op de gewapende strijd. 'Onder meer door examens af te nemen en video's te tonen die onthoofdingen lieten zien', klonk het. Het martelaarschap werd ook constant verheerlijkt door Belkacem.