Touring waarschuwt skiërs voor lawines
Foto: © Java

Touring Reisbijstand roept de skiërs dit jaar op extra waakzaam te zijn: door de overvloedige sneeuw en regen kwamen al tientallen mensen om in lawines binnen en buiten de officiële pistes.

‘We raden alle skiliefhebbers sterk aan om een pieper op het lichaam te dragen om traceren onder de sneeuw makkelijker te maken’, zegt Touring in een persbericht. ‘En niet alleen voor kinderen is de skihelm nuttig, ook volwassenen kunnen er veel leed mee besparen. Er is zelfs tot 60 procent minder kans op een hoofdfractuur’, klinkt het.

Vorig jaar kreeg Touring tijdens de krokusvakantie 3.600 oproepen die resulteerden in 1.900 tussenkomsten op het terrein en 38 repatriëringen.

‘Dit jaar riskeren we door de uitzonderlijke weersomstandigheden een pak meer tussenkomsten te moeten doen’, klinkt het. Touring vreest vooral het steeds stijgende aantal skiërs die buiten de piste gaan. Daar is het lawinegevaar zeer reëel en meestal ligt de sneeuw losser en dikker buiten de piste, waardoor het nog gevaarlijker wordt, klinkt het.

Vuistregels

Sneeuwsport Vlaanderen, de door Bloso erkende ski- en snowboardfederatie, bundelde enkele vuistregels voor wintersporters die buiten de piste willen gaan skiën:

Eigen niveau
Zonder een hoog ski-of snowboardniveau is buiten piste gaan of een opleiding volgen uit den boze. Elk jaar op wintersportvakantie gaan is absoluut niet voldoende.

Opleiding
Volg een degelijke opleiding bij een erkende opleidingsverstrekker. Hoe meer je over lawines leert, hoe meer je beseft hoe weinig je er eigenlijk van afweet. 

Uitrusting
De minimumuitrusting bestaat uit : een lawinebeeper, sonde en schop, liefst aangevuld met een ABS rugzak. Zorg ook voor voldoende kledij omdat de weersveranderingen in de bergen snel kunnen veranderen.

Kennis van het domein
Wanneer je de 'geschiedenis' van de verschillende sneeuwlagen, de temperatuursverschillen, blootstelling aan wind en zon kent, kun je lokale gevaren beter inschatten en leer je risico-gebieden kennen en inschatten.

Weer-en sneeuwomstandigheden + voorspellingen checken
Naast de bulletins van de veiligheidsdiensten met regionale risico-indicatoren, pleeg je best ook overleg je best ook met locals.  

Omkadering
Vertrek nooit alleen, maar in een groep, eventueel onder de leiding van een expert. Blijf weg van andere groepen waar je niet in contact mee staat en laat je niet achtervolgen door andere skiërs.