Emiraten hervatten luchtaanvallen op IS
Foto: EPA

De Verenigde Arabische Emiraten hebben hun luchtaanvallen tegen IS (Islamitische Staat) hervat in het kader van de internationale coalitie. Eind december 2014 werden de aanvallen opgeschort naar aanleiding van de gevangenneming van een Jordaanse piloot door de jihadistische organisatie.

De opschorting van de luchtoperaties volgde op een geschil tussen Abu Dhabi en Washington over de middelen voor de reddingsoperaties voor de piloten van de coalitie, die door de Verenigde Staten geleid wordt.

'Vliegtuigen van het F-16-eskadron in Jordanië hebben deze morgen aanvallen uitgevoerd op stellingen van de terreurorganisatie, waarbij ze hun doel hebben getroffen en zonder schade naar hun basis zijn teruggekeerd', deelde het legerbevel van de Emiraten mee.

Zaterdag hadden de Emiraten aangekondigd dat ze een eskadron F-16-vliegtuigen naar Jordanië zouden sturen om dit 'broederland' te steunen bij de luchtaanvallen tegen IS, dat Syrië en Irak teistert.

Nadat de Jordaanse piloot Maaz al-Kassasbeh gevangengenomen was, hadden de Emiraten volgens de New York Times gevraagd dat de VS hun inspanningen voor het opsporen en redden van piloten zouden verbeteren. Zo had Abu Dhabi de stationering van V-22 Osprey-toestellen in het noorden van Irak gevraagd, dichter bij de gevechtsoperaties, in plaats van in Koeweit, waar het basiskamp van de luchtoperaties ligt. Washington ging gedeeltelijk in op dit verzoek.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig