Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits is niet van plan om frisdrankautomaten op school te verbieden. 'Het is belangrijk dat kinderen leren om zelf keuzes te maken', zegt ze.

Volgens de laatste cijfers van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (Vigez), die dateren van 2012, staan er nog drankautomaten in 65 procent van de Vlaamse middelbare scholen. Dat terwijl studies aantonen dat er een verband is tussen het drinken van gesuikerde dranken en overgewicht.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits vindt dat het aan de scholen is om over frisdrankautomaten te beslissen. 'Het is niet mijn taak als minister om daar strikte maatrelegen rond op te leggen', zegt ze daarover in het VTM Nieuws.

De minister argumenteert ook dat frisdrank overal verkrijgbaar is. 'Het leert leerlingen ook keuzes maken. Al vind ik het belangrijk dat wij als overheid gezonde voeding promoten op scholen. Maar een verbod hoort daar niet bij.'

Als de consumptie van frisdranken zou aangepakt worden, moet dat volgens Crevits via een geïntegreerd beleid gebeuren waarbij Volksgezondheid betrokken wordt. Dat zei ze eerder al in een reactie in onze krant.

Ook de scholenkoepels zijn geen vragende partij voor een frisdrankverbod. 'We hebben geen nood aan nog meer regels op school, maar aan een breed maatschappelijk debat en een verandering van attitude.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig