'Enkele orgieën, geen wilde activiteit'
Een schets van DSK op het proces. Foto: afp

De voormalige IMF-topman Dominique Strauss-Kahn (65) heeft het woord genomen op het proces in Rijsel. Hij zei dat de frequentie van de seksfeestjes fel overdreven is. ‘Ik heb geen misdrijf gepleegd.’

Dominique Strauss-Kahn vertelde de rechtbank dat hij slechts aan enkele orgieën heeft deelgenomen en dat er geen ‘wilde activiteiten’ waren.

‘Als u de aanklachten leest, krijgt u de indruk dat het om buitensporige activiteit gaat’, getuigde Strauss-Kahn, die in een sober zwart pak gekleed was. ‘In totaal waren er twaalf feestjes. Dat is vier keer per jaar over drie jaar, niet meer dan dat.’

Op het proces wordt Dominique Strauss-Kahn met verschillende prostituees geconfronteerd. De ex-prostituee gekend als Mounia getuigde dat DSK aandrong op anale seks terwijl ze dat eigenlijk niet wou. 'Ik huilde veel...DSK moest weten dat ik ongelukkig was', zei ze. Volgens haar moet Strauss-Kahn geweten hebben dat hij met prostituees te maken had.

De getuigenis van Mounia is belangrijk in het proces, omdat het parket probeert te bewijzen dat DSK wist dat zij en een andere vrouw, Jade, prostituees waren. Iets wat DSK altijd heeft ontkend. Ook vandaag. 

Bij de aankomst van de voormalige IMF-topman gooiden enkele Femen-activistes met ‘pooiers, klanten, schuldig’ op hun ontbloot bovenlijf geschilderd zich op zijn wagen. De politie greep in.

 

DSK staat samen met dertien andere beklaagden terecht. Zij worden beschuldigd van pooierschap omdat ze seksfeesten zouden hebben georganiseerd waarbij prostituees aanwezig waren. De advocaten van Strauss-Kahn erkennen dat hun cliënt aan seksfeestjes deelnam, maar volgens hen wist DSK niet dat de vrouwen prostituees waren. Daarom verwerpen ze de aanlacht van pooierschap. Een beroep doen op prostituees is niet illegaal in Frankrijk, mensen in contact brengen met prostituees wel. DSK riskeert tien jaar cel en een geldboete van 1,5 miljoen euro. 

De voormalige IMF-topman was enkele jaren geleden een gedoodverfde presidentskandidaat. Hij moest zijn functie bij het IMF opgeven nadat een kamermeisje in New York had gezegd dat hij haar had aangerand.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig