Aantal ritten met deelfietsen verdrievoudigd
Foto: jdv

Van het deelfietsensysteem Blue-bike, waarbij je aan treinstations een fiets kan huren voor een volledige dag, is in 2014 fors meer gebruikgemaakt. Het aantal klanten verdubbelde tot 10.000, terwijl het aantal ritten bijna verdrievoudigde naar 92.000. Dat deelt Blue-bike dinsdag mee. Dit jaar komen er ook blauwe deelfietsen aan busstations en ‘park & rides’ .

Blue-bike werd in 2011 opgestart. Momenteel zijn er 44 verhuurpunten aan treinstations, waar je voor 3 euro een fiets voor de hele dag kan ontlenen. Volgens Blue-bike zelf is het toenemende succes te danken aan de betere bekendheid van het systeem. Daarnaast heeft ook de derdebetalersregeling succes: in vijftien Vlaamse steden en gemeenten dragen de Vlaamse en de lokale overheid bij, waardoor de gebruiker nog maar 1 euro moet betalen om de fiets te gebruiken.

Dit jaar plant Blue-bike uitbreiding naar knooppunten van De Lijn (die ondertussen aandeelhouder werd) en ‘park & rides’. ‘De doelstelling is om de leefbaarheid in de steden te verbeteren door de fiets te promoten voor het ‘laatste stukje van de reis’. Dit kan in de toekomst ongeacht of je naar de stad komt met trein, tram, bus of auto’, klinkt het in een persbericht.

Tegen de zomer zouden gebruikers ook hun deelfietsabonnement kunnen toevoegen aan hun NMBS-abonnement op hun Mobib-kaart, voegt Sven Huysmans, de directeur van Blue-bike, toe.

Dat Blue-bike veel minder ingeburgerd is in Wallonië - het Waals gewest telt slechts vier stations, net als Brussel -, wijt Huysmans een aan de ‘andere status’ die de fiets in Wallonië bekleedt. Er volgt binnenkort wel overleg met de regionale ministers over het deelfietsensysteem.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in