#DSDISCUSSIE. Moeten frisdrankautomaten op school verdwijnen?
Foto: put
Een recente aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) klonk zo: beperk zoveel mogelijk de consumptie van frisdrank, want studies tonen aan dat er een verband is tussen het drinken van gesuikerde dranken en overgewicht en obesitas bij kinderen en volwassenen.

In ons land is een op de vijf scholieren te zwaar. Als gesuikerde dranken daarin zo’n belangrijke rol spelen, waarom worden ze dan nog altijd verkocht op scholen? In het lager onderwijs is de frisdrank weg, maar in de middelbare scholen nog niet. Volgens de laatste cijfers van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (Vigez), die dateren van 2012, staan er nog drankautomaten in 65 procent van de Vlaamse middelbare scholen.

De automaten vormen een bijverdienste van enkele duizenden euro’s per jaar voor de scholen. In de meeste gevallen krijgen scholen de automaten in bruikleen van de leverancier en mogen ze vervolgens zelf de winstmarge bepalen.

Vindt u dat alle frisdrankautomaten op scholen moeten verdwijnen? Discussieer mee via de knop rechtsboven of met de hashtag #dsdiscussie.