Frisdrankautomaat levert scholen tot 10.000 euro per jaar op
Coca-Cola Foto: vum
In september 2005 kondigde toenmalig minister van Onderwijs een frisdrankverbod op school aan. Het aandeel middelbare scholen met een frisdrankautomaat daalde van 72 procent in 2006 naar 62 procent in 2009. Maar daarna volgde een stagnatie en een nieuw verbod lijkt niet aan de orde.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stuurde enkele maanden geleden een aanbeveling rond: beperk zoveel mogelijk de consumptie van frisdrank, want studies tonen aan dat er een verband is tussen het drinken van gesuikerde dranken en overgewicht en obesitas bij kinderen en volwassenen.

In ons land is een op de vijf scholieren te zwaar. Als gesuikerde dranken daarin zo’n belangrijke rol spelen, waarom worden ze dan nog altijd verkocht op scholen? In het lager onderwijs is de frisdrank weg, maar in de middelbare scholen bijlange niet. Volgens de laatste cijfers van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (Vigez), die dateren van 2012, staan er nog drankautomaten in 65 procent van de Vlaamse middelbare scholen.

Bijverdienste

Waarom dat kan? Omdat de automaten een bijverdienste van enkele duizenden euro's per jaar vormen voor de scholen. In de meeste gevallen krijgen scholen de automaten in bruikleen van de leverancier en mogen ze vervolgens zelf de winstmarge bepalen. Hoeveel de dranken opleveren, varieert. Het Vigez schat dat grote scholen tot 10.000 euro per jaar kunnen verdienen, maar in vele gevallen zal het minder zijn.

Bij de start van het schooljaar 2005-2006 kondigde toenmalig Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) een frisdrankverbod aan. Scholen kregen twee jaar de tijd om ‘een creatieve oplossing’ te vinden voor hun inkomstenverlies. De oud-minister blikt terug: ‘Er was veel weerstand. Bijvoorbeeld van de schoolbesturen, die zeiden dat ze eraan verdienen en dat leerlingen graag iets willen drinken. Er was ook het betere argument dat leerlingen buiten de school sowieso geconfronteerd worden met automaten en dat ze maar beter leren omgaan met het keuzeaanbod.’

Nieuwe poging voor verbod?

Een nieuwe poging om een verbod in te voeren, lijkt niet voor morgen. ‘Er is iets voor te zeggen om frisdrank aan te pakken, maar dat moet via een geïntegreerd beleid gebeuren, waarbij Volksgezondheid betrokken wordt. Frisdrank is overal verkrijgbaar. Ik ben niet voor een verbod op scholen alleen’, zegt de huidige minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V).