Eindelijk akkoord bij Delhaize
Foto: FRBE

Warenhuisketen Delhaize en de vakbonden hebben een akkoord over het herstructureringsplan. Er zullen geen 2.500, maar 1.800 banen geschrapt worden. En Delhaize biedt brugpensioen vanaf 55 jaar aan. ‘Voor mij is dit een aanvaardbaar akkoord’, zegt Jan De Weghe, secretaris van het BBTK.

In het ontwerpakkoord wordt gesteld dat er geen 2.500 banen zullen verdwijnen, maar 1.800 en dat er geen naakte ontslagen zullen vallen. Vakbonden en directie hebben dus afgesproken om de banen die verdwijnen op te vangen door vrijwillig vertrek en met brugpensioen. Om dat mogelijk te maken, zullen personeelsleden van Delhaize op 55 jaar met brugpensioen kunnen gaan. Ze behouden daarbij 95 procent van hun wedde.

Verder stoot de warenhuisketen niet 14 maar 10 winkels af. Zo blijven de winkels in Diest, Herstal, Tubeke en Dinant in handen van Delhaize.

Op de brutolonen zal worden bespaard, maar in het bijna-akkoord werd een compensatie van het nettoloon voorzien. Als de laatste punten en komma’s van de baan zijn, zullen de vakbonden het akkoord donderdag aan hun achterban voorleggen. Het is de bedoeling dat er dan na de krokusvakantie definitief beslist wordt.

De vakbonden verdedigen het akkoord, zegt secretaris Jan De Weghe van het BBTK. ‘Voor mij is dit een aanvaardbaar akkoord. Al blijft het natuurlijk wrang bij een bedrijf dat winst maakt. Maar we hebben er het maximale uit gehaald.’

'Dit ontwerpakkoord is essentieel om de toekomst van Delhaize België te garanderen. Het stelt Delhaize in staat om de sterke concurrentie en de economische omstandigheden het hoofd te bieden', aldus de woordvoerder van Delhaize.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig