Computer bedreigt helft van de jobs in België
Foto: REUTERS

Eén op de twee jobs in België kan binnen twintig jaar vervangen worden door computers of robots. Eén op de drie loopt zelfs een groot risico, vooral routinejobs met een gemiddeld loon, zoals administratief personeel, verkopers en huishoudhulpen.

Hoe groot is het risico dat uw job binnen de twintig jaar uitgevoerd wordt door een computer of een robot? Dat heeft ING België voor ons land voor het eerst op een wetenschappelijk onderbouwde manier berekend voor ruim 420 beroepen.

Daaruit blijkt dat België zelfs nog iets kwetsbaarder is voor de ‘robotrevolutie’ dan wat vergelijkbaar onderzoek van de Oxford University opleverde in de VS. Liefst 2,2 miljoen of 49 procent van alle jobs in ons land dreigen op termijn overbodig te worden. 35 procent van onze jobs loopt zelfs een groot risico (meer dan 70 procent) om te verdwijnen.

De top vijf van individuele beroepen waar het meeste jobs dreigen te sneuvelen, zijn administratieve medewerkers (155.000 jobs), verkoopsassistenten (133.000), huishoudhulpen (92.000), schoonmakers (65.000) en boekhouders (58.000). Hoe groot het risico is dat uw job loopt en waarom, leest u verder in deze krant of op onze website.

En toch hoeft u niet te panikeren. Bovenstaande risicoberekening geeft immers geen zekerheid dat die beroepen ook daadwerkelijk geautomatiseerd zullen worden. De resultaten moeten dus met de nodige omzichtigheid worden geïnterpreteerd. Zeker als je weet dat de opkomst van nieuwe (robot)technologie ook zorgt voor veel nieuwe jobs in België. Recent onderzoek van de KU Leuven toont bijvoorbeeld aan dat elke nieuwe job in de brede hightechsector leidt tot vier extra jobs in dezelfde regio.

Hoe groot is de kans dat uw job in de nabije toekomst wordt overgenomen door een robot? Bekijk het op www.standaard.be/automatisering-jobs.