Drie prijzen voor 'Boyhood’ op de Bafta’s
Foto: Photo News

De film 'Boyhood' van de Amerikaanse regisseur Richard Linklater heeft drie Bafta’s gewonnen, waaronder die voor beste film. De Britse filmprijzen werden zondagavond in Londen uitgereikt.

'Boyhood' had concurrentie van 'The Grand Budapest Hotel' van Wes Anderson, 'Imitation Game' van Morten Tyldum, 'Birdman' van Alejandro Gonzalez Inarritu en 'The Theory of Everything' van James Marsh. De film kreeg ook de Bafta voor beste regie en voor beste vrouwelijke bijrol, met Patricia Arquette.

Eerder op de avond had 'The Grand Budapest Hotel', de komedie van Wes Anderson, de ene na de andere prijs binnengehaald. De film eindigde de avond met in totaal vijf beeldjes. De meest prestigieuze was die voor beste scenario. Daarnaast waren er de prijs voor beste muziek, beste make-up, beste kostuums en beste decor.

Ook het liefdesverhaal over Stephen Hawking en zijn eerste vrouw, 'The Theory of Everything', viel in de smaak van het Britse publiek en vooral dan van de Britse filmacademie. De biopic kreeg de Bafta voor beste Britse film, beste bewerkte scenario en beste acteur, met Eddy Redmayne.

'Whiplash', de debuutfilm van Damien Chazelle over de tirannieke relatie van een drumleraar (J.K. Simmons) met zijn leerling (Miles Teller), de ontdekking van Sundance, won ook drie Bafta’s, waaronder die voor beste montage, beste geluid en beste mannelijke bijrol, met J.K. Simmons.

Julianne Moore maakte haar favorietenrol waar en won de Bafta voor beste actrice in 'Still Alice', waarin ze de rol van een alzheimerpatiënte speelt. De film 'Imitation Game', over het leven van wiskundegenie Alan Turing, bleef ondanks zijn favorietenrol zonder prijzen achter.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in