Basketlegende Michael Jordan rouwt om ‘tweede vader’ Dean Smith
Foto: AP

In de Verenigde Staten is gewezen basketbalcoach Dean Smith op 83-jarige leeftijd overleden. Hij was onder meer bekend als de man die legende Michael Jordan heeft opgeleid.

Het nieuws over de dood van Smith werd bekendgemaakt door de universiteit van North Carolina. ‘Hij is zaterdagavond rustig ingeslapen in het bijzijn van zijn echtgenote en vijf kinderen’, klinkt het in een mededeling.

Michael Jordan heeft inmiddels al gereageerd. Hij prijst Smith als ‘de persoon die, naast mijn ouders, de grootste invloed heeft gehad in mijn leven’, zo klinkt het. ‘Hij was meer dan een coach. Hij was mijn mentor, mijn professor, mijn tweede vader’, zegt de voormalige sterspeler van de Chicago Bulls, die tussen ‘81 en ‘84 het shirt van North Carolina droeg. ‘Coach Smith was er altijd wanneer ik hem nodig had. Hij leerde mij over het leven terwijl hij me basketballes gaf.’

Smith was tussen 1961 en 1997 verbonden het team van North Carolina en was tevens de coach van de Amerikaanse ploeg die in 1976 olympisch kampioen werd. In 2013 kreeg hij de presidentiële medaille voor de vrijheid, de hoogste onderscheiding die een Amerikaanse burger kan krijgen.