De inwoners van Namen hebben zondag tijdens een referendum tegen de plannen van het gemeentebestuur gestemd om een winkelcentrum van 23.000 vierkante meter te bouwen op het Leopoldplein. Aan de niet-bindende volksraadpleging namen 21.900 Namenaars deel, waarmee het verplichte quorum van tien procent werd gehaald.

De inwoners van Namen kregen drie vragen voorgeschoteld. Op de vraag naar de bouw van een winkelcentrum op de huidige bushalte en het Leopoldplein, die gepaard zou gaan met het verdwijnen van de bomen op het plein, maar zou worden gecompenseerd door de bouw van drie nieuwe openbare parken, stemde 40,04 procent van de deelnemers aan het referendum ‘ja’, terwijl net geen 60 procent tegenstemde.

In totaal namen 21.900 inwoners van Namen deel aan het referendum. Dat is 19,82 procent van het totaal aantal inwoners en 23,99 procent van de inwoners boven de zestien jaar. Het resultaat van de volksraadpleging is niet bindend voor het stadsbestuur, maar burgemeester Maxime Prévot heeft al aangegeven dat, indien een meerderheid tegen zou stemmen, hij zijn verantwoordelijkheid zou nemen en oor zou hebben ‘naar de signalen’.

Het was de tweede keer dat in Namen een referendum plaatsvond. De vorige keer was in 1996 en sloeg op een nieuwe bestemming voor het Waals parlement. Toen nam meer dan de helft van de inwoners deel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in