Ivoorkust heeft zich tot het beste team in Afrika gekroond. In de finale van de Africa Cup won het met 9-8 van Ghana na een bloedstollende penaltyserie. Lokeren-doelman Boubacar Copa was de grote held voor de Ivorianen, die voor het eerst wonnen sinds 1992. Eerder haalde DR Congo al het brons binnen ten koste van gastland Equatoriaal Guinea. Ivoorkust volgt op de erelijst Nigeria op.

Het eerste kwartier was erg nerveus. Beide teams legden weinig goed voetbal op de mat. Tot Yaya Touré Ghana-goalie Razak Brimah aan het werk zette. In de nasleep kwam Serey Die goed weg na een gemene fout op Mubarak Wakaso. Ivoorkust leek wakker en kwam iets later opnieuw dreigen. Gervinho bereikte Max Gradel, die net naast trapte.

Aan de overkant moest Boubacar Copa zich gewonnen geven op een poging van Christian Atsu. De paal bracht echter redding voor de Lokeren-doelman en Ivoorkust. Ghana nam de controle over en trof na ruim een halfuur opnieuw de paal. Deze keer was André Ayew de ongelukkige van dienst. Vooral Ivoorkust mocht dus blij zijn met de 0-0 ruststand.

Op naar strafschoppen

Na de pauze verdween het tempo helemaal uit de wedstrijd. Beide ploegen stonden bol van de zenuwen en durfden nauwelijks te voetballen. Pas in de 69e minuut viel een poging op doel te noteren. Wakaso kopte de bal voor doel, waar John Boye de bal niet kon kadreren. Geen van beide teams werd echter geïnspireerd tot meer aanvallend voetbal en dus kwamen er verlengingen aan te pas. De eerste verlenging bracht hetzelfde spelbeeld als de tweede helft: nul kansen. Tijdens de tweede verlengingen lag het spel meer stil dan dat er gevoetbald werd. De verwachte strafschoppen moesten beslissen over winst en verlies.

Wilfried Bony miste de eerste Ivoriaanse penalty en Junior Tallo de tweede. Ghana zat dus meteen op rozen. Copa pakte echter de penalty van Afriyie Acquah en gaf Ivoorkust hoop. Toen Anderlecht-speler Frank Acheampong opnieuw miste voor Ghana was alles te herdoen. 

Copa voerde een toneelstukje op (hij veinsde een blessure) maar tevergeefs, Ayew maakte zijn strafschop. Copa zat twee keer kort bij een strafschop maar kon geen strafschop meer pakken tot de doelmannen zelf aan de bak moesten. Copa pakte de penalty van collega Razak Brimah en maakte het zelf af: 9-8.