PS verslaat Front National bij tussentijdse verkiezing in Doubs
Sophie Montel. Foto: AFP

Bij een tussentijdse verkiezing zondag in het district Doubs, aan de grens met Zwitserland, heeft de kandidaat van de regerende socialistische partij PS het gehaald van de kandidate van het rechts-nationalistische Front National.

In de eerste ronde had FN-kandidate Sophie Montel de overwinning gehaald met 32,6 procent, en moest zij het in een beslissende ronde opnemen tegen PS-kandidaat Frédéric Barbier, die met 28,9 procent op plaats twee was uitgekomen. De kandidaat van de conservatieve UMP was uit de boot gevallen, en de partij van ex-president Sarkozy had haar kiezers gevraagd, in die tweede ronde blanco of niet te stemmen. Barbier won dus ondanks dat PS en UMP geen akkoord hadden bereikt om het FN een gebeurlijke zege te ontzeggen.

Het FN van Marine Le Pen zit in Frankrijk nochtans in de lift, zeker na de dodelijke aanval vorige maand op het blad Charlie Hebdo, die de islamofobe boodschap van de partij extra in de verf zette. Naar de verkiezing in Doubs werd dan ook met meer dan gewone aandacht uitgekeken, als ‘eerste electorale test’ na het drama in Parijs. De overwinning van de PS smaakt des te zoeter omdat het de allereerste electorale zege betreft van de socialisten sinds het aantreden in het Elysée van François Hollande in 2012.

Volgens de PS haalde Barbier ‘tussen de 51 en 52 procent’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in