Griekenland zal volgens Alexis Tsipras meer bailout-geld vanuit de trojka - het IMF, de ECB en de Europese Commissie - weigeren. Tsipras liet ook verstaan dat het mogelijk is dat Griekenland een nieuwe transitieovereenkomst onderhandelt met de Griekse schuldeisers tegen het einde van februari. Dit tot een nieuw volwaardig akkoord over de Griekse schulden is bereikt. Griekenland hoopt een dergelijk definitief akkoord tegen eind mei te bereiken.
'De bailout-politiek heeft gefaald', liet Tsipras verstaan in zijn toespraak tot het parlement. 'De nieuwe regering is niet gemachtigd om een verlenging van die bailout-maatregelen te vragen, omdat het onmogelijk om een verlenging van fouten kan vragen.' De nieuwe regering maakt er een prioriteit van om de 'humanitaire crisis' in eigen land te bestrijden. 'Wij willen geen uitbreidingen van het hulpprogramma voor ons land, we willen een relanceplan', klonk het in de speech van de nieuwe eerste minister.
De huidige maatregelen om Griekenland te beschermen tegen schuldeisers lopen af op 28 februari. De Europese Unie wil dat Griekenland vraagt om een verlenging van het huidige beleid, inclusief de belofte dat het land zich aan de opgelegde hervormingen zal houden.
Hervormingen bestaande programma teruggeschroefd
Daar willen de Grieken echter niet van horen. Het belooft dus warm te worden volgende week op de vergadering van de Europese ministers van Financiën. De leiders van de trojka - het IMF, de ECB en de EU-Commissie - hebben de voorbije weken laten blijken dat ze nauwelijks willen voldoen aan de eisen van de nieuwe Griekse regering.
De nieuw regering heeft alvast besloten een aantal hervormingen die die in het kader van het bestaande programma waren afgesproken terug te schroeven. De nieuwe regering staat dan ook een nieuw sociaal en fiscaal beleid voor de toekomst voor. Het gaat ondermeer over een aantal beloftes die de partij van Tsipras, Syriza, gemaakt heeft voor de verkiezingen.
Zo zullen de minimumlonen opgetrokken worden tegen 2016 tot 750 euro en wordt er gratis elektriciteit voorzien voor arme Grieken. Die armere Grieken zullen bovendien ook kunnen genieten van een systeem van huursubsidies. Werklozen zullen gebruik kunnen maken van gratis openbaar vervoer. De fiscaliteit zal volgens de beleidsnota ook verschuiven van arbeid naar bezit. Wie rijker is zal dus ook meer moeten afdragen aan de staat.
De strijd tegen belastingontduiking wordt bovendien ook een speerpunt van de nieuwe regering. Ook politici zullen hun duit in het zakje moeten doen. Voor parlementariërs worden minder dienstvoertuigen ter beschikking gesteld en één van de regeringsvliegtuigen zal verkocht worden. Ook beloofde Tsipras de openbare zender ERT opnieuw op te richten.
Dan rest er nog de vraag wie de Griekse regering naar voor zal schuiven als presidentskandidaat. Volgens de Griekse wetgeving moet daarover gestemd worden in het parlement ten laatste dertig dagen na de verkiezingen.