Een Oekraïense journalist die zijn landgenoten had opgeroepen, geen gehoor te geven aan de nieuwe mobilisatiegolf om de separatisten in het oosten van het land te bevechten, is gearresteerd op beschuldiging van ‘hoogverraad’ en ‘spionage’.

In januari had de Verhovna Rada, het parlement, een nieuwe verplichte mobilisatie goedgekeurd; dat leidde tot een massale exodus van dienstplichtigen naar Rusland en, in het westen, naar Europese buurlanden.

Journalist Roeslan Kotsaba werd opgepakt door de Oekraïense geheime dienst SBU. Volgens een hoge functionaris van de SBU is intussen ‘bezwarend materiaal’ tegen de man gevonden. Volgens zijn echtgenote werd Kotsaba, afkomstig uit West-Oekraïne en werkzaam voor de zender 112 Ukraina, zaterdag in zijn woning door de geheime dienst opgepakt.

Een rechtbank besliste zondag ‘uit voorzorg’ de journalist voor de maximale duur van 60 dagen achter de tralies te houden.

Tijdens de mobilisatiegolf had Kotsaba gesteld ’liever naar de gevangenis te gaan dan op landgenoten te schieten’. Zijn video op YouTube werd inmiddels 300.000 keer aangeklikt.

Als de vrijheid van meningsuiting zo snel wordt beknot, glijden we aan snelvaart weg van de democratie die we willen bouwen, zo reageerde advocaat Andrij Kozlov.

Het regime in Kiev hoopt met zijn op 20 januari goedgekeurde - vierde - mobilisatiegolf ongeveer 50.0000 mensen onder de wapens te krijgen.