Jordanië blijft IS bombarderen als vergelding voor vermoorde piloot
Foto: REUTERS

Jordaanse straaljagers hebben de voorbije dagen al 56 doelwitten van Islamitische Staat (IS) gebombardeerd als vergelding voor de dood van piloot Muath al-Kaseasbeh. ‘De oorlog tegen de terreurorganisatie gaat onverminderd verder’, verklaarde luchtmachtcommandant Mansour Al Jbour.

Al Jbour gaf zondag in de Jordaanse hoofdstad Amman een briefing over de bombardementen van de voorbije dagen. Hij verklaarde dat onder meer trainingskampen en enkele hoofdkwartieren gebombardeerd waren, en dat verschillende wapens en voertuigen daarbij vernietigd werden. Hij weigerde echter te verklaren waar in Syrië of Irak de luchtaanval van Jordaanse luchtmacht had plaatsgevonden.

Donderdag sloeg de Jordaanse luchtmacht voor het eerst toe. Straaljagers bombardeerden toen een door IS bezet gebied en maakten daarbij minstens 55 doden. Ook een hooggeplaatste ISIS-commandant kwam toen om het leven. Jordanië had meteen na de dood van piloot Muath al-Kaseasbeh al aangekondigd vergeldingsacties te zullen uitvoeren.

‘De dood van martelaar al-Kaseasbeh zal niet tevergeefs geweest zijn. Het antwoord van Jordanië op de moord van onze zoon zal dan ook hard zijn. Het zal een vergelding zijn zoals IS er nooit een gezien heeft’, klonk de officiële mededeling van de Jordaanse koning Abdullah II.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in